U trendu

Strah od entuzijazma

Bilo bi lepo kad bi nam uvek sve išlo; nažalost, nije tako. Što je još gore, neretko sami sebe spotičemo, nekad nečim što bi se jedino moglo nazvati sujeverjem, kao što je ideja da ćete same sebe zabaksuzirati ako se ponadate, emotivno unesete, ako zbog nečega budete pune entuzijazma.
Na šta mislimo? Različite su varijante. Recimo, upoznate nekog novog muškarca, dopadne vam se, ali se bojite da će sastanak s njim proći katastrofalno loše ako se ponadate nečemu lepom. Ili, na poslu dobijete važan projekat, i bojite se da ćete ga zabaksuzirati ako mu pristupite s puno entuzijazma i volje da vam fenomenalno uspe. I tako redom.
Zbog čega se ovako ponašamo? Otkud to smešno sujeverje? Zbog straha – jer se neuspeh uvek može desiti. Onda pokušavamo da se zaštitimo od razočaranja time što ne dopustimo sebi ni da se nadamo uspehu, maltene uverimo sebe da su nam slabe šanse za uspeh, a ako ipak dobro ispadne, e, onda ćemo se radovati.
Nevolja s ovakvim stavom je što time sebe nesvesno ubeđujete da nećete uspeti, a to se onda i te kako odrazi na vaš pristup. Ustežete se da bilo šta pokušate, radite bez entuzijazma, na sastanku s novom osobom delujete snuždeno i kao da ne uživate, i takvim ponašanjem same sebe sabotirate, same sebi smanjujete šanse da uspete.
Šta učiniti? Ne kažemo da treba preterivati, i čim dobijete novi projekat sebe zamisliti kao najuspešniju i najbogatiju ženu na planeti, niti, čim upoznate novog muškarca, zamišljati sebe u lepoj kućici s njim dok oko vas trčkaraju vaša vesela, zdrava dečica, ali treba se nadati uspehu. Nema ničeg lošeg u tome da malčice sanjarite o tome da bi vam taj muškarac mogao postati novi dečko, ili da ćete dobro uraditi povereni vam zadatak i biti pohvaljene, možda dobiti i neki bonus ili unapređenje. Ako zamislite lepe rezultate uspeha, to ne da vam neće zabaksuzirati šanse da željeno ostvarite već će vas ispuniti pozitivnom energijom i znatno vam povećati šanse za uspeh.
A ako ipak ne uspete? Vaš entuzijazam tu svakako neće biti kriv; štaviše, vaš šef će primetiti koliko ste se trudile oko posla pa će i u budućnosti biti voljan da vam poveri važne zadatke, a taj muškarac s kojim, moguće, nešto jednostavno nije "kliknulo" upamtiće vas kao veoma prijatnu osobu, i možda barem postanete prijatelji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar