Stručnjaci otkrili: Evo kako seks posle 50. godine utiče na funkcionisanje organizma i rad mozga, šokiraće vas

Studija  o seksualnim navikama starijih osoba otkrila je da sve više bujanja u opadajućim godinama može imati pozitivan uticaj na mozak.

– Za odrasle starosti od 75 do 90 godina, češći seks je bio povezan sa boljim kognitivnim funkcionisanjem – navodi se u izveštaju objavljenom prošlog meseca u Journal of Sek Research, čiji je autor Šenon Šen, istraživač sa Odeljenja za sociologiju i socijalni rad na Hope College u Mičigenu.

– Za odrasle od 62 do 74 godine, bolji seksualni kvalitet (tj. osećaj fizičkog zadovoljstva i emocionalnog zadovoljstva) bio je povezan sa boljim kognitivnim funkcionisanjem – napisao je Šen i objasnio da je za razliku od starijih, za ljude ove starosne grupe učestalost intimnih odnosa nije bila toliko važna.

Istraživači su takođe primetili da su osećanja fizičkog zadovoljstva povezana sa boljim kognitivnim funkcionisanjem za muškarce, ali ne i za žene. Zajedno sa koautorom Hui Liu, iz Centra za starenje i životni tok i Odeljenja za sociologiju na Univerzitetu Purdue u Indijani, Šen je analizirao kognitivne procene i odgovore ankete 1.683 ispitanika. Za potrebe istrage, seks je definisan kao „međusobno dobrovoljna aktivnost sa drugom osobom koja uključuje se*sualni kontakt, bez obzira da li je došlo do orgazma ili ne“.

Takođe, „često“ je definisano kao jedan ili više seksualnih susreta nedeljno. Seksualnost učesnika nije imala uticaj na njihove kognitivne funkcije; međutim, 1,6 odsto ispitanika se identifikovalo kao gej, lezbejka ili biseksualac.

Studija je navodno jedno od prvih nacionalno reprezentativnih ispitivanja zasnovanih na populaciji o tome kako su seksualni životi starijih Amerikanaca povezani sa njihovim kasnijim kognitivnim funkcijama.

Ranije je studija iz februara 2022. predložila da dobar seks usporava kognitivni pad kod starijih muških pacijenata koji pate od erektilne disfunkcije. A slična istraživanja koju su sproveli univerziteti Koventri i Oksford u Engleskoj utvrdila je da više intimnih odnosa u starosti podstiče unutrašnje funkcionisanje mozga. Šen je, međutim, rekla da njeno istraživanje dodaje novi sloj razumevanja nauci.

(Espreso/Srećna republika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.