U trendu

Stručnjaci otkrili ko ne bi trebalo da pije kafu: Ako ste među ovim ljudima, izbegavajte ovaj napitak

Prema istraživanjima objavljenim u British Medical Journalu i Journal of American College of Cardiology, kafa pruža niz zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, gojaznosti i depresije. Uprkos ovim prednostima, važno je razmotriti moguće interakcije kafe sa određenim lekovima.

Na primer, sa lekovima za dijabetes, kofein može smanjiti efikasnost insulina i oralnih lekova, što može zahtevati posebno upravljanje konzumacijom kafe kod osoba sa dijabetesom, prenosi Feniks Magazin.

S druge strane, lekovi za astmu, kao što je aminofilin, čiji neželjeni efekti uključuju nesanicu i nizak krvni pritisak, mogu da dožive povećanje ovih neželjenih efekata sa konzumacijom kafe.

Lekovi za Alchajmerovu bolest, kao što su donepezil i rivastigmin, takođe mogu biti manje efikasni uz prekomernu konzumaciju kafe.

Nije pametno mešati

Antidepresivi i neki antipsihotici mogu pokazati pojačane neželjene efekte kada se kombinuju sa kafom, pa se preporučuje konsultacija sa lekarom.

Studije sugerišu da kafa može da smanji efikasnost antihipertenzivnih i antipsihotičnih lekova, pa je neophodno pažljivo praćenje unosa ovih lekova.

Lekovi za lečenje hipotireoze mogu imati smanjenu apsorpciju ako se konzumiraju sa kafom.

Kafa može povećati efekte nekih lekova protiv alergija i prehlade, potencijalno izazivajući nemir i probleme sa spavanjem.

Kada se uzima risedronatna kiselina za osteoporozu, konzumacija kafe može značajno smanjiti efikasnost leka.

Uprkos mnogim zdravstvenim prednostima kafe, važno je biti svestan potencijalnih interakcija sa lekovima. Pre kombinovanja kafe sa lekovima, uvek se preporučuje da se konsultujete sa lekarom kako biste osigurali optimalnu efikasnost i izbegli negativne reakcije, prenosi Klik.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.