U trendu

Stručnjaci tvrde da je jedno piće korisnije i od vode, čuva kosti i mišiće

Naše telo sastoji se od oko 60 odsto vode koja učestvuje u mnogobrojnim procesima u organizmu. Zato je važno da je redovno unosimo i na taj način se hidriramo. Tačnije, smatra se najzdravijim i najboljim piće za hidrataciju.

Međutim, najnovija istraživanja sa škotskog Univerziteta “St. Endrjuz” govore drugačije. Naime, naučnici su dokazali da ipak postoji piće koje više hidrira organizam od vode.

Oni su uporedili reakcije nekoliko različitih pića na hidrataciju. Obična i mineralna voda dobar su izbor, ali prema novim saznanjima mleko je ipak bolje.

Prema Ronaldu Mauganu, profesoru na Medicinskom fakultetu “St. Endrjuz” i autoru studije jedan od faktora je i količina određenog pića. Takođe, jedan od faktora je i hranjivi sastav pića.

Tako je dokazano da mleko hidrira više od obične vode, jer sadrži laktozu, proteine i masti, a taj sastav pomaže usporavanju pražnjenja tečnosti iz želuca. Osim toga, mleko u svom sastavu ima i natrijum koji dovodi do manje proizvodnje urina.

Redovna hidratacija je veoma bitna za naše zdravlje. Ne samo leti kad je vrućina, već tokom cele godine. Preporučena dnevna doza vode je dva litra za žene, odnosno tri litra za muškarce. Ukoliko vas brine da je u prevelika brojka u pitanju, ne brinite.

Mi u organizam unosimo vodu ne samo putem tečnosti, već i uz pomoć voća, povrća i druge hrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.