U trendu

Stručnjaci tvrde da srećni parovi ovih 7 fraza nikad ne izgovaraju u svađi, izbegavate li ih i vi?

Svi greše, pa i srećni parovi koji se kao i svi drugi svađaju, ali oni nauče ono što ne bi smeli da kažu u žaru rasprave. Razumeju granicu koju ne treba prelaziti.

– Vremenom partneri uče šta je prihvatljivo i neprihvatljivo, kao i o tome gde postoji granica između njih dvoje – kaže Andrew Aaron, bračni savetnik, seksualni terapeut i terapeut za veze.

1. Odrasti!
Ovo je omalovažavajuća fraza koja deluje na pretpostavci da ste vi u pravu, a vaš partner nije.

–  Velika greška. Ovo će oslabiti samopoštovanje partnera – kaže Shar Fuller, stručnjak za veze.

2. Ti si kriv/a za ovo
Kad god nešto krene po zlu, postoji prirodni instinkt da pokušate shvatiti šta se dogodilo i zašto. To obično dovodi do dodele krivice, a prvi instinkt većine ljudi je da ne upiru prstom u sebe. Međutim, ako svu krivicu prebacite na partnera tako ćete podstaći samo ogorčenost i bes.

3. Patetičan/a si
Ovakva fraza obično proizilazi iz nakupljene boli i gorčine koja se nakupila tokom vremena. Ako se ne pozabavite korenom tih emocija, one će izaći na videlo za vreme rasprave ili svađe s partnerom.

4. Nikad se nisam trebala udati za tebe
Ovo je izjava koja u trenutku može pokvariti odnos. Ova izjava će duboko raniti partnerov osećaj karaktera i samopoštovanja. Teško ćete ispraviti ovako nešto, pa razmislite o tome što bi vas moglo naterati da kažete ovako nešto i rešite to sa sobom pre nego što kažete partneru.

5. Volio/Volela bih da te nikad nisam poslušao/la
Svi greše. Svi ponekad izaberu pogrešno. Ali važno je ne kažnjavati svog partnera kada odluka dovede do nesrećnog ishoda. Na kraju, oboje ste zajednički doneli odluku, čak i ako vas je partner možda nagovorio.

6. Isti/a si otac ili mama
Ova fraza je dvostruko uvredljiva jer ne samo da ponižava vašeg partnera, već i njegove roditelje. Mali je udarac kopati po karakteru ili negativnim atributima nečije porodice i koristiti ih protiv partnera. Upoznavanje porodice partnera znači da ste dobrodošli u njegov krug. Ne zloupotrebljavajte poverenje koje ste stekli, kaže Fuller. Pokažite svom partneru da poštujete njega i njegovu porodicu.

7. Žao mi je što nisam dovoljno dobar/a za tebe 
Poverenje je ključno u vezi, a ovakvo iskazivanje nedostatka samopouzdanja dovešće do frustracije. Osim toga sugeriše nefleksibilnost ili nespremnost za promenom, piše Yahoo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.