Stručnjaci upozoravaju: Senzacionalizam u medijima je trauma za žrtvu

Mediji u poslednjih nekoliko dana izveštavaju senzacionalistički o maloletniku koga je silovao otac, a stručnjaci ponovo upozoravaju da takva praksa predstavlja dodatnu traumu za žrtvu.

Naime, policija je pre dva dana uhapsila B. V. (45) iz sela kod Knjaževca zbog sumnje da je u više navrata silovao maloletnog sina (14), a o ovom slučaju izveštavali su brojni mediji koji su prenosili i ispovest deteta, kao i druge detalje zlostavljanja.

Psiholog, psihoanalitičar Vesna Brzev Churčić kaže da način na koji se izveštava o žrtvama zlostavljanja može da predstavlja dodatnu traumatizaciju za žrtvu koja u nekom trenutku svog života može da dođe, zahvaljući savremenim tehnologijama, u dodir sa brutalnim opisima ovakvog zločina.

„Ovo je traumatizacija i ostalog dela porodice, ali i sredine u kojoj žrtva živi“, rekla je Brzev Churčić za Tanjug.

S druge strane, kaže, ovakvo medijsko izveštavanje kao da pravi neku vrstu negativne reklame za počinioce zlostavljanja i može da utiče na potencijalne zlostavljače kao podsticaj ili motiv za slično zlodelo.

„Nekada je potreba da se bude prisutan i vidiljiv jača od zdravog razuma i može da uslovi različite vrste perverznog ponašanja“, ocenjuje ona.

I predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović osudio je senzacionalističko izveštavanje o ovom slučaju u pisanim medijima u kojima se kako je ocenio, mogu pročitati stravični opisi događaja sa pozivanjem na „saznanja od nadležnih“, dok se ne vodi računa o žrtvi.

“Danima se naša javnost do sitnih detalja obaveštava o zlostavljanju maloletnog deteta od strane oca, ne vodeći računa o tome kako se to dete oseća kada na naslovnim stranama čita o nesreći koja ga je zadesila. Da li mediji na ovaj način pomažu detetu ili je cilj ovakvog izveštavanja privući pažnju i povećati tiraž”, naveo je Omerović u pisanoj izjavi.

Takovim izveštavanjem, kako je naveo, postiže se samo to da javnost bude zgrožena, kako samim gnusnim opisom zločina, ne ulazeći u istinitost iznetih navoda.

“Ako su tačni navodi medija da su podatke dobili od “nadležnih“, postavlja se pitanje odgovornosti za iznošenje ovih informacija u javnost, što nanosi dodatnu bol žrtvi i sigurno ne može da doprinese sudskom rešavanju ovog slučaja“, napomenuo je Omerović.

Potvrđujući da su mediji važni u borbi protiv svake vrste nasilja, a pogotovo monstruoznog seksualnog zlostavljanja vlastitog deteta, Omerović je istakao da cilj bilo koje medijske kampanje treba da bude zaštita žrtava.

“Zato apelujem na medije da pronađu prikladniji način da javnost upoznaju sa ovakvim događajima. S druge strane, veoma je važno da su škola, učenici, nastavnici i psiholozi, reagovali na pravi način čim su došli do saznanja da postoji sumnja seksualnog zlostavljanja deteta i na taj način sprečili moguću još veću tragediju”, zaključio je Omerović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.