U trendu

Stručnjaci upozoravaju: U ovim slučajevima nemojte plaćati karticama, birajte bolje keš

Danas se većina kupovina može obaviti kreditnom karticom ili beskontaktnim plaćanjem pomoću mobilnog telefona. Međutim, finansijski stručnjaci savetuju da uvek sa sobom nosite bar nešto novca i preporučuju da ga koristite za određene kupovine.

Stručnjaci su otkrili u kojim situacijama treba platiti gotovinom.

1. Sve što možete vratiti

„Ako znate da biste mogli da vratite nešto što ste kupili, svakako koristite keš“, rekao je Stiven Holms, finansijski stručnjak i viši savetnik za investicije u iCash-u.

Prema Holmsovim rečima, mnogi ljudi odustaju od isprobavanja stvari u prodavnici i umesto toga više vole da kupe dve ili tri veličine iste košulje ili pantalone, isprobaju ih kod kuće i vrate odeću koja ne stoji. Ali verovatno ćete morati da sačekate da vam novac vrate ako ste platili kreditnom karticom. Većina prodavnica će vam automatski vratiti novac u skladu sa originalnim načinom plaćanja koji ste koristili za kupovinu.

„Novac bi vam bio vraćen na kreditnu karticu ako biste je koristili, ali često nećete dobiti povraćaj nekoliko dana. Ali, ako ste platili gotovinom, prodavnica će vam vratiti isti iznos. Gotovinske uplate se vraćaju odmah nakon što se proizvodi vrate“, objašnjava Holms.

2. Kupovine tokom putovanja

Kada ste na odmoru i želite da se počastite, korišćenje gotovine može vam pomoći da izbegnete neke ozbiljne troškove. Finansijski savetnik Carter Seuthe kaže da je pametnije plaćati gotovinom kada putujete, jer plaćanje karticom može izazvati dodatne troškove.

„Ako se nalazite u drugoj zemlji, korišćenje kreditne kartice može izazvati velike naknade za transakcije u inostranstvu“, upozorava on. Korišćenje gotovine takođe može sprečiti da slučajno ne potrošite previše novca tokom putovanja.

3. Mali dnevni troškovi

Ovaj oblik plaćanja trebalo bi da koristite za mnoge svakodnevne transakcije, kaže Majkl Kolins, profesor finansija na američkom univerzitetu.

„Male kupovine, kao što su namirnice, treba da se obavljaju u gotovini jer je iznos minimalan i korišćenje gotovine odvraća ljude od impulsivne kupovine“, objasnio je Kolins.

Korišćenje gotovine može vam pomoći da efikasnije planirate svoju dnevnu potrošnju i sprečite preteranu potrošnju. „Takođe je važno koristiti gotovinu za male kupovine kako biste izbegli naknade za prekoračenje u vezi sa debitnim i kreditnim karticama“, dodaje Kolins.

4. Online kupovina polovne odeće

Društvena mreža Fejsbuk može biti odličan način da uštedite na skupim proizvodima jer od nekoga tamo možete kupiti polovne stvari. Ali finansijski stručnjak Džejk Hil upozorava da se za ove transakcije ne koriste nikakvi načini plaćanja.

„Uvek je najbolje koristiti gotovinu za kupovinu na Fejsbuku. Davanje osetljivih informacija ljudima koje ne poznajete nikada nije dobra ideja“, rekao je Hil.

5. Plaćanje goriva

Sledeći put kada budete plaćali benzin, posegnite za gotovinom umesto za karticom, savetuje Bil Rajz, sertifikovani finansijski konsultant. „Možda ste primetili da većina benzinskih pumpi nudi gotovinski popust“, rekao je Rajz.

Finansijski savetnik Vilijams Bevins tvrdi da plaćanjem goriva u gotovini možete sprečiti da budete prevareni.

„Kriminalci su koristili pumpe benzinskih pumpi opremajući ih uređajima koji se mogu koristiti za krađu podataka o vašoj kreditnoj kartici, a da vi to uopšte ne znate“, upozorava Bevins, piše Bestlifeonline, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar