U trendu

Super trik kako da s naočara uklonite sitne ogrebotine

Osim ako nemate skupi premaz protiv ogrebotina ili se stvarno dobro brinete o svojim naočarama, velike su šanse da ćete s vremena završiti s nekoliko ogrebotina na staklima.

A čak i ako ne nosite dioptrijske naočare, verovatno vam negde nezaštićeno stoje one za sunce.

Dobra vest je da postoje načini da sprečite grebanje stakala, ali i za popravak sitnih ogrebotina koje su već na njima. Evo nekoliko sjajnih trikova.

Kako ukloniti ogrebotine s naočara

Naravno, kada govorimo o ‘naočarama’ koje se ogrebu, mislimo zapravo na stakla, a ne na okvir (iako se i oni mogu ogrebati). A ogrebotine s kojima se ovde susrećemo relativno su male, uglavnom od svakodnevnog korišćenja.

Pre nego što uradite bilo šta drugo, Džonatan Zavaleta, stručnjak za naočare, preporučuje da naočare isperete toplom vodom, a zatim pomoću krpe od mikrovlakana obrišete prljavštinu ili prašinu s stakala. Zatim, treba napraviti sredstvo s kojim će se ogrebotine ukloniti.

Pomešajte par kašika sode bikarbone s malo vode da dobijete gustu pastu, kaže Zavaleta. Zatim uzmite čistu krpu od mikrovlakana (tj. ne onu koju ste upravo koristili) i nežno utrljajte smesu na staklo.

Nakon toga još jednom naočare isperite toplom vodom, a trećom čistom krpom od mikrovlakana ih obrišite.

Kako sprečiti ogrebotine na naočarama

Sada kada znate kako se rešiti manjih ogrebotina s naočara, treba znati i kako sprečiti njihovo nastajanje. Podrazumeva se da je sigurno čuvanje naočara u odgovarajućoj torbici najbolji način da ih zaštitite, ali postoje i druge stvari koje treba imati na umu.

Evo nekoliko saveta od Washington Eye Doctorsa:

Budite oprezni kada skidate naočare

Prilikom skidanja naočare držite za okvir sa strane.

– Na ovaj način izbegavate da prstima pipate stakla i područje okvira oko njih, smanjujući mogućnost da ih nehotice ogrebete. Uz to, skidanje naočara s obe ruke osigurava da vam neće zapeti i pasti – objašnjavaju.

Obratite pažnju na to kako ih stavljate

Nikad naočare ne ostavljajte na njihovim staklima, već na držačima s staklima postavljenim prema gore. Osim toga, siguran položaj za njih je s otvorenim držačima položenima na ravnu površinu naopačke – kažu iz Washington Eyea, dodajući da je to najstabilniji položaj za ostavljanje naočara.

Očistite ih odgovarajućim materijalima

Umesto da obrišete naočare o košulju, salvetu ili peškir u kupatilu, koristite mekanu krpicu od mikrovlakana koju dobijete s naočarama ili koju možete kupiti kod optičara, piše Lifehacker. Drugi materijali su abrazivniji, što bi moglo da uzrokuje da nesvesno izgrebete naočare (što na neki način narušava svrhu).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.