U trendu

Suze su lek za dušu: Kako plakanjem vraćamo emocionalnu ravnotežu

Plakanje je uobičajena ljudska radnja i može biti izazvana mnogim različitim emocijama. Ali zašto ljudi plaču?

Istraživači su otkrili da plakanje može biti od koristi i vašem telu i vašem umu, a ove prednosti počinju od rođenja sa prvim bebinim plačem, piše Healthline.

Postoje tri različite vrste suza: refleksne suze, stalne suze i emocionalne suze. Refleksne suze čiste ostatke, poput dima i prašine, iz vaših očiju. Stalne suze „podmazuju“ vaše oči i pomažu u zaštiti od infekcije. Emocionalne suze mogu imati mnoge zdravstvene koristi. Dok kontinuirane suze sadrže 98 posto vode, emocionalne suze sadrže hormone stresa i druge toksine.

Pomaže u smirenju

Plakanje može biti jedan od vaših najboljih mehanizama za smirenje. Istraživači su otkrili da plač aktivira parasimpatički nervni sistem (PNS). PNS pomaže vašem telu da se odmara i vari. Prednosti, međutim, nisu trenutne. Može proći nekoliko minuta pre nego što osetite umirujući efekat plača.

Vraća emocionalnu ravnotežu

Plakanje se ne dešava samo kao odgovor na nešto tužno. Ponekad možete plakati kada ste izuzetno srećni, uplašeni ili pod stresom. Istraživači sa Univerziteta Jejl veruju da plač na ovaj način može pomoći da se uspostavi emocionalna ravnoteža. Kada ste neverovatno srećni ili uplašeni zbog nečega i plačete, to je možda način da se vaše telo oporavi od tako jake emocije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.