U trendu

Svaki mesec ima svoj cvet sa snažnom simbolikom: Otkrijte koji vam pripada prema rođenju

Cveće govori svojim jezikom i njegova simbolika je moćna. A svaki mesec u godini ima svoj cvet, a u zavisnosti od toga u kom ste rođeni i jedinstveno značenje. Pronađite svoj cvet.

Januar – karanfil

Sasvim prikladan januarski cvet. Karanfili vole niske temperature, a kako dolaze u raznim bojama, svaki ima i svoju simboliku. Tako ružičasti predstavljaju ljubav majke, dok tamnocrveni karanfili označavaju duboku ljubav, dok su beli čista ljubav.

Februar – ljubičica i jagorčevina

Ljubičice su dobile ime po svojoj boji, mada ih ima i u drugim, beloj, plavoj… Tri glavne osobine povezane s ljubičicama su skromnost, poniznost i vernost. A bledožuta jagorčevina je cvet koji je jestiv, pa je savršena za tortu za nekoga ko je rođen baš u ovom mesecu.

Mart – narcis

Prvi su koji cvetaju u proleće, pa su simbol ponovnog rođenja i novih početaka. Takođe imaju različite konotacije specifične za mesto. Na primer, u Velsu i Kini se veruje da donose bogatstvo.

April – bela rada

Njena simbolika je lepa i asocira na blaženo zadovoljstvo, dobro prijateljstvo i ljubaznost. Mnogi veruju da su posebno prikladne kada šaljemo cveće u znak zahvalnosti.

Maj – đurđevak i glog

Đurđevak cveta u maju, a karakteriše ga zvonolika glava. Predstavljaju slatkoću, majčinstvo i poniznost. Glog spada u porodicu ruža i simbolizuje nadu, veru i sreću. Konkretno u keltskoj tradiciji, one predstavljaju ljubav i zaštitu, a često su ih nosile neveste.

Jun – crvene ruže i orlovi nokti

Crvene ruže su sigurno jedan od najpopularnijih, romantičnih cvetova, ali možda ne znate da druge obojene ruže takođe imaju posebna značenja. Ružičaste simbolizuju divljenje i sreću, a narandžaste ukazuju na uzbuđenje i želju. Orlovi nokti simbolizuju odanost i večne veze. Kako ih vole i kolibriji, možda ih i zbog toga povezuju s privrženošću i srećom.

Jul – kokotić (delfinijum) i lokvanj

Iako je vrlo atraktivan cvet, kokotić može biti i opasan jer je otrovan. Njegova simbolika su pozitivnost i predanost. Lokvanji su dobili ime po grčkom mitu o nimfama, a povezuju se s mirom, ravnotežom i jedinstvom. Za budiste oni predstavljaju uspon u duhovni svet.

Avgust – gladiole i mak

Gladiole su nekada nosile drugačiju simboliku nego danas. U viktorijansko doba povezivale su se sa zaljubljenošću, jer su romantičari verovali da cveće svojom lepotom može probosti srca, dok danas predstavljaju potpunost, sećanje i snagu. Kroz istoriju makovi su se vezivali za borbe i pale borce jer su oni prva vrsta biljke koja je rasla na bivšim ratištima.

Septembar – zvezdan i ladolež

Sorte aster su dobile ime prema grčkoj reči za „zvezdu“ zbog svog izgleda. Njihove asocijacije su brojne, a to su ljubav, mudrost i vera. Bile su čest motiv umetničkih dela Kloda Monea i Vinsenta van Goga. Ladolež može biti u raznim bojama, uključujući jarko ružičastu, indigo, crvenu, belu i plavu. U Japanu simbolizuje ljubav i nevinost, što ih čini popularnim poklonom za mlade ljubavnike.

Oktobar – neven i kosmos

Narandžasti neveni su savršeni pratioci jesenjih bundeva sa kojima su simboli oktobra. Poreklom je sa Mediterana, a budi hrabrost, strast i kreativnost. Kosmos vodi poreklo iz Meksika, a koristi se i u medicinske svrhe. Simbolizuje red, harmoniju i ravnotežu.

Novembar – hrizantema

Njena duga istorija datira još iz Kine iz 15. veka kada je prvi put ova biljka počela da se kultiviše. Simbolizuje radost, dugovečnost i odanost. Inače, to je zvanično cveće za proslavu 13. godišnjice braka.

Decembar – beli narcis i božikovina

Dok je žuti narcis martovsko cveće, beli je zvanično decembarsko. Njegove latice su nežne, poput papira. Simbolizuje čistoću, veru i poštovanje. Božikovina je česta božićna dekoracija. Njeno šiljasto lišće dugo je u hrišćanstvu predstavljalo simbol trnovite krune stavljene na Isusovu glavu prilikom njegovog raspeća. U današnje vreme predstavlja sreću i mir, donosi MSN.com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar