U trendu

Svako veče pre spavanja jela je malo šećera i soli: Nije mogla da veruje koliko joj se zdravlje popravilo

Kombinacija šećera i soli ima važnu ulogu u našem organizmu.

Naime, ljudima koji muku muče s nesanicom ova kombinacija, u odgovarajućoj razmeri, može pružiti ono što im je u tom trenutku neophodno, a tako nedostižno – miran san. Kako to?

Šećer i so deluju kao „baterije“ za ćelije – glukoza omogućava direktan dotok goriva u mitohondrije, a ravnoteža natrijuma u međućelijskoj tečnosti omogućava pravilno ćelijsko disanje i proizvodnju energije.

Obe ove hranljive materije su snažni prehrambeni alati za upravljanje stresom – šećer signalizira telu da zaustavi proizvodnju hormona stresa, koji šteti vašem metabolizmu i uzrokuje nesanicu. So je takođe važna za održavanje homeostatskog stanja u kom se adrenalin drži pod kontrolom.

Treba napomenuti da šećer ne uzrokuje hiperaktivnost. Kada se koristi kao terapijski prehrambeni alat, na ovaj način, ima upravo suprotan efekat.

Dakle, ako ste među onima koji se često bude, posebno između 2 i 4 sata ujutru, i pritom osećaju kako adrenalin cirkuliše telom i onemogućava san, kombinacija šećera i soli za vas može biti spasonosna.

Poznato je da je zdrav i miran san osnova za dobro zdravlje. Stoga, nije teško zaključiti koliko je važno dobro se naspavati. Svakodnevni stresovi i brojne obaveze nas toliko iscrpljuju da nedostatak sna može biti poguban za naš organizam, pa ovo rešenje zaista predstavlja spas.

Kako napraviti uspavljujući prah?

Odnos soli i šećera treba da bude 1: 5. Najbolje je koristiti nerafinisanu morsku (ili himalajsku) so i kvalitetni smeđi šećer. Pomešajte 5 kašika šećera i 1 kašiku soli i stavite u staklenu teglicu. To će vam dugo trajati. Pred spavanje (ili u toku noći kad se probudite), promućkajte teglicu i pod jezik stavite, poput leka, mali prstohvat te mešavine soli i šećera da se lagano otopi.

Ovo je pravi „magični prah za spavanje“ i poput leka, ovaj čarobni prah poštedeće vas nesanice, prenosi Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar