U trendu

Svakodnevno se tuširate, ali ovaj deo tela zaboravljate da operete, a leglo je bakterija

Čak i ukoliko se tuširate svaki dan, što lekari ne preporučuju, jedan deo tela možda redovno zaboravljate da operete.

Pupak je jedna od tačaka našeg tela koju često zaboravljamo tokom tuširanja. Malo ko obraća pažnju na čišćenje unutrašnjosti pupka, dok su svi ostali zadovoljni (ako je sve u redu) brzim brisanjem peškirom.

Doktor Karan Radž redovno deli upozorenja o neočekivanim zdravstvenim problemima i zanimljivostima o ljudskom telu, a jedan njegov nedavni video pokazuje šta se može dogoditi ako pravilno i redovno ne čistite pupak.

Doktor Radž objašnjava da ako ne čistite pupak, unutra se može nakupiti najrazličitija prljavština, uključujući ulje, mrtve ćelije kože, čestice tkanine i bilo šta drugo što je u blizini.

U pupku ima preko 1400 različitih vrsta bakterija, a u nekim varijantama može ih biti čak i više od 2500, pokazala je studija Univerziteta Severna Karolina. Prljavština se u pupku češće nakuplja kada nosimo novu odeću poput potkošulja, jer se u pupak uvlače sitne niti koje opadaju s novog materijala.

Za „dublje čišćenje“ pupka vam je potrebna vata. Temeljno operite i osušite pupak. Prema rečima lekara, topli, vlažni nabori su idealno okruženje za razvoj gljivica, zbog čega tamo može biti peckanja, crvenila i neprijatnih mirisa.

Nanošenje malo maslinovog ili kokosovog ulja unutra i ostavljanje da odstoji 10 do 15 minuta pre pranja je fantastična tehnika za pravilno čišćenje pupka.

Evo nekoliko saveta:

Prilikom tuširanja ili kupanja, nežno istrljajte unutrašnjost pupka malim sunđerom natopljenim sapunom i vodom i tako uklonite dlake, mrtvu kožu i ostale ostatke prljavštine.

Fiziološki rastvor možete pripremiti tako što ćete u 250 ml vrele vode rastvoriti prstohvat morske soli i njome očistiti unutrašnjost pupka.

Nakon čišćenja, važno je pažljivo osušiti unutrašnjost pupka, kako voda ne bi stajala i stvarala gljivice, a to možete učiniti i krajem pamučnog peškira.

Ako koristite kremu za telo, pazite da je ne stavite u pupak. Vlaga u proizvodu može podstaći rast bakterija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar