U trendu

Svakog dana je u kasicu stavljala ovaj iznos, na kraju je uštedela za registraciju auta

Stavljanje para sa strane nije nemoguća misija, ali štednja u današnje vreme prosečnoj porodici nije laka, a metod jedne gospođe pokazuje da, ako dnevno u kasicu stavite oko 70 dinara, za godinu dana imaćete dovoljno novca za registraciju automobila, koja sa tehničkim pregledom bude oko 26.000 dinara.

Jedna gospođa ispričala je kako je, štedeći novac za registraciju, u jednoj od koverti naišla na pravo malo iznenađenje, prenosi kurir.rs.

– Registracija mi je u oktobru, i kad god mi legne plata, u roze kovertu, koju krijem samu od sebe, ubacim nešto novca. Nekad je to hiljada, nekad dve. Pa isto tako kada mi nekada ostane u novčaniku 500 dinara, setim se i opet ubacim tamo novac. Ove godine i pre registracije upala sam u finansijski škripac i za mali servis sam iz te koverte morala da uzmem 9.000 dinara. Unutra me je sačekalo iznenađenje. Ne samo što sam imala za servis već sam imala i dodatnih 11.000 dinara. Možda nisam bila ni izbliza sumi za registraciju, ali je svakako novac došao u pravom trenutku – ispričala je ona, i dodala da metod „štednje kovertama“ koristi godinama.

Kaže, jednu kovertu ima za troškove oko automobila, drugu kovertu za putovanja i treću za račune. Za godišnju registraciju automobila uz „metodu slamarice“ može da se uštedi odvajanjem samo 70 dinara dnevno u kovertu ili kasicu.

Odvajanje novca svaki put kada legne plata dobar je princip, jer onda tačno znate čime raspolažete tokom meseca.

Najbolje metode za štednju

1. Sistem tri koverte

Sve je više ljudi koji novac štekaju u kovertama. Sistem tri koverte jedan je od najpopularnijih i, prema rečima nekih, najučinkovitiji. Naime, sve što vam je za ovo potrebno jesu tri obične koverte na kojima ćete napisati namenu novca koji ćete u njih ubacivati. Tako novac možete, kada legne plata, sklanjati za račune, registraciju, letovanje… Kada dođe trenutak za plaćanje, glavobolje nema jer su kovertice tu.

2. Kasica prasica

Ko kaže da je kasica prasica samo za decu? Oni koji se nje ne odriču prave lake korake u štednji. Ubacivanjem sitniša od, na primer, samo pet ili 10 dinara dnevno za tri meseca može da se prikupi od 450 do 900 dinara, kojim biste, recimo, mogli da pokrijete neki mesečni račun. A to je sav onaj novac koji vam smeta po džepovima ili haba vam novčanik, a kada otvorite prasicu, suma baš ume da obraduje

3. Uvek prespavajte odluke

Kada vam na pamet padnu veći troškovi i investicije, razmislite nekoliko puta, a najbolje je da odluku prespavate. Čak i ako vam nešto deluje idealno, dajte sebi vremena, 24 sata, pre kupovine koja bi vam se možda posle učinila ishitrenom.

4. Prestanite da pušite i napravite „pušačku kovertu“

Ukoliko se odlučite na ostavljanje cigareta, uvedite sebi „pušačku kovertu“, u koju ćete svakog dana ubacivati onoliko novca koliko ste inače trošili za cigarete. Za mesec dana tako možete da sakupite 9.000 dinara, pod uslovom da ste pušili paklu dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.