U trendu

Svetski fenomen i tajni izvor dugovečnosti: Veština koja će vam pomoći da pronađete svrhu u životu

Svetski fenomen Ikigai dolazi nam iz Japana – da bi nam pružio balans koji je u užurbanom načinu života preko potreban.

Ljudi širom sveta polažu nade u Ikigai, japansku veštinu koja kroz niz principa samospoznaje pruža smirenost u haosu, a svakodnevnu frku pretvara u svrhu. S obzirom na to da je Japan poznat po tome što u njemu žive najstariji stanovnici Zemlje, a prosečan život traje 87 godina za žene i 81 godinu za muškarce, Ikigai bi takođe mogao biti tajni izvor njihove dugovečnosti.

Šta je tačno Ikigai? Lingvističko objašnjenje je da je to složenica, nastala kombinovanjem dva pojma – “ikiru”, što znači “živeti”, i „kai“ – “ostvarenje ličnih nadanja”. Tačan prevod na druge jezike je težak i najbliže bi se definisao pojmovima svrha, vrednost, smisao života.

Srećom po nas, koji ne govorimo japanski, u knjižarama su se poslednjih godina pojavile knjige koje pojašnjavaju ovu umetnost življenja.

Jedna od njih je “Ikigai: Japanska tajna dugog i srećnog života” koju su zajedno napisali Hektor Garsija i Frančesko Mirale.

Hektor, stanovnik Barselone koji je u Tokiju živeo trinaest godina daje svoju sažetu interpretaciju ikigai principa. “Ikigai može biti preveden kao razlog za postojanje, ono što vas svakog jutra tera da ustanete iz kreveta.”

“Na primer, osetio sam se bolje u svom svakodnevnom poslu kada sam naučio da kažem NE stvarima za koje sam osetio da mi se ne sviđaju, a sa druge strane sam počeo da stavljam sebe u situacije da radim stvari koje volim i u kojima sam dobar,” rekao je Garsija.

“Takođe sam posvetio više vremena svojim hobijima (jogi i fotografiji), i uživam u njima više nego ikad.”

Japanci dobro znaju da usvajanje ikigaija ne može biti brz proces. Ikigai se menja sa godinama – ono što pokreće mladog čoveka razvija se sticanjem novih iskustava a potporu dobija kroz usklađenost ličnog zadovoljstva i različitih uloga koje svako od nas ima u zajednici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.