U trendu

Svi će da vam se dive: 20 pravila bontona koja svaka dama treba da zna

Bilo je trenutaka kada je dame trebalo da se ponašaju na određeni način, kako u javnosti, tako i kod kuće

Srećom, vremena su se promenila i žene su počele da dobijaju svoj pravi deo nezavisnosti. Ipak, još uvek postoje protokoli koje žena treba da sledi, prema stručnjacima za bonton.

Ovde smo naveli 20 najboljih pravila etikecije koja mogu dodati šarm vašoj ionako prijatnoj ličnosti. I nemojte se plašiti ovog broja, ovo su jednostavna pravila koja se lako pamte!

1. Ako ima gostiju koji posećuju vašu kuću, prva soba sa kojom bi trebalo da ih upoznate je kupatilo. Ovo će im dati priliku da se osveže pre susreta sa drugima i biće opušteniji.

2. Mnogi gosti donose poklone za domaćina. Ako ti pokloni uključuju neke jestive ili pitke predmete, onda ih stavite na sto tako da svi mogu uživati u njima. Ovo će vam sigurno doneti neke poene.

3. Ako morate da napustite zabavu ranije nego što je predviđeno, samo obavestite domaćine kako drugi gosti ne bi sledili njihov primer.

4. Ako vam se kafić ili restoran koji posećujete čini zagušljivim, pre svega uvek obavestite konobara koji vas uslužuje.

5. Nikada nikome ne pokazujte sadržaj svoje tašne u javnosti.

6. Jedino mesto za češljanje kose, kada ste na javnom mestu, je ženski toalet. Tamo možete popraviti svoju šminku.

7. Smatra se nepristojnim ako dopunite svoju čašu. Zamolite nekoga ko sedi pored vas da uradi ono što je potrebno.

8. Nikada ne vičite na nekoga ko je u drugoj prostoriji, čak ni kada ste kod kuće.

9. Dok prilazite stolu nikada ne idite na najbolje mesto. Uvek zauzmite mesto koje vam je najbliže. Male stvari su mnogo važne!

10. Dok jedete supu iz činije, stavite kašiku van činije (na tanjir koji se stavlja ispod činije) između gutljaja i takođe kada završite. Kašike su uglavnom prilično velike i mogu pasti kada se posuda isprazni. Međutim, ako se supa servira u tanjiru za supu, kašika mora da bude unutar tanjira nakon završetka supe, a ne na bilo kom drugom tanjiru.

11. Nikada nemojte petljati prstima oko šolje dok pijete čaj. Pravi način da držite šolju za čaj je da koristite kažiprst i palac dok se srednji prst koristi za podršku. Ovo pravilo je, međutim, malo „labavije“ ako pijete kafu.

12. Ne bi trebalo da stavljate šešir ili tašnu na sto.

13. Nije preporučljivo sedeti prekrštenih nogu, posebno ako sedite na niskoj stolici.

14. Pravo mesto za vaš kaput je u garderobi. Ako nema garderobe, stavite svoje stvari na vešalice.

15.  Hajde da sada pričamo o automobilima. Dama uvek treba pažljivo da „sklizne“ kada ulazi i izlazi iz automobila. Ova akcija ne samo da izgleda graciozno, već vam takođe pomaže da prilagodite svoju haljinu dok to radite.

16.  U redu je ako te dečko odvede do tvog auta.

17. Ako dama poseduje auto, njen dečko ne mora da dolazi po nju.

18. Možete sedeti na zadnjem sedištu automobila sa čovekom kojeg već poznajete.

19. Kakvo god da ste raspoloženi, to nikada ne bi trebalo da utiče na vaše manire.

20. Držite pametne telefone podalje kada ste napolju sa prijateljima.

Sigurni smo da će, ako usvojite ove veštine, gracioznost i staloženost biti vaši najbolji prijatelji za ceo život. Neka od ovih pravila vam mogu lako doći, dok će za neka možda biti potrebno malo vežbe. Zapamtite da su maniri i bonton produžetak vaše ličnosti. Dakle, dame, vreme je da se pohvalite!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)