U trendu

Svi grešimo kada NARUČUJEMO OVO u kafiću, a nismo ni svesni da je leglo BAKTERIJA!

To nam je već svima prešlo u naviku: sednemo u kafić, naručimo čaj ili piće uz koje obavezno dobijamo krišku limuna. Naravno, svi znamo da je limun zdrav, ali da li je baš to slučaj i sa limunom koji nam poslužuju?

Ako je verovati portalu „Good House Keeping“, prema jednom istraživanju taj limun je lego bakterija i zaraza!

To istraživanje pokazalo je da je skoro 70% kriški limuna u restoranima prekriveno sa 25 različitih vrsta klica. Među njima se nalaze: fekalne materije, ešerihija Koli i kontaminacija od sirovog mesa. I nisu bile samo kore limuna – pulpa na 29% prljavih limuna je takođe puzala u bakterijama.

Limun može biti kontaminiran iz više razloga. Iako ste možda dovoljno vredni da operete limun kod kuće, nema garancije da će konobari u vašem restoranu u koji idete da peru svaki pojedinačno, ili svoje ruke nakon pauze u kupatilu, do savršenstva. Dodajte tome i moguće korišćenje istih noževa za meso i proizvode – ili još gore, istih dasaka za sečenje – i kontaminacija se može brzo proširiti. Limuni i drugi citrusi su posebno podložni jer su prekriveni porama, dajući bakterijama dodatnu površinu za razmnožavanje.

Ali pre nego što se potpuno odreknete kriški, trebalo bi da primetimo da nije bilo izbijanja bolesti koje bi se vodile do kontaminiranih limuna u pićima. Najbolje je da zatražite kriške na malom tanjiru. Zatim iscedite limunov sok direktno u vodu i uzdržite se od ispuštanja cele kriške u čašu. Možda vas neće u potpunosti zaštititi, ali će u velikoj meri smanjiti vašu izloženost neželjenim bakterijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar