U trendu

Svi koji slave treba dobro da zapamte: Sveštenik otkriva da li je greh ako se Sveti Nikola proslavlja mrsno

Nikoljdan je najčešća slava u Srbiji. Običaji nalažu da domaćin priredi posnu trpezu, ali postoje i oni koji ne poštuju ovaj običaj.

Voždovački paroh Gligorije Marković otkrio je da li je greh ako se Sveti Nikola proslavi sa mrsnom trpezom.

„Trebalo je pre 150 godina ući u neko planinsko selo. Kako je bilo moguće naći ribu usred zime 19. decembra, ako su putevi odsečeni. Onda se spremala trpeza koja je drugačija od svakodnevne. Danas nemamo više takve izgovore. Tako da ne treba nijednu slavu koja pada u vreme posta i na posni dan da slavimo mrsno. To bi bilo isto kao da kažemo – želimo da idemo na dno mora, ali bez opreme. Naša oprema je naša vera“, rekao je Gligorije Marković za žena.rs.

Sveti Nikola rođen u maloazijskom gradu Patara, luci na mediteranskoj obalidanašnje Turske, Sveti Nikola je živeo u 4. veku, mnogo pre raskola između pravoslavne i katoličke crkve iz 1054. godine. Nakon smrti svojih roditelja Nikola je prodao imanje i novac razdelio sirotinji. Odlikovalo ga je milosrđe i mnogi su smatrali da će naslediti svog strica kao episkop. Ipak, budući da je bio skroman, povukao se u samoću spreman da tako sačeka smrt.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.