U trendu

Svi prave istu grešku: Evo šta treba da uradite ako vas ujedu pčela, osa ili stršljen

Proleće je doba godine kada priroda počinje da se budi, a samim tim se javlja veće prisustvo insekata. Neki od njih su ose, pčele i stršljenovi koji mogu da nas ubodu i ostave određene posledice.

Na prvom mestu je važno da ne paničimo. Kod svih insekata posledice zavise od mesta ujeda. Na mestu uboda nastaje intenzivan bol i svrab. U području genitalija i lica može da se javi znatan edem (otok), a posebno je opasan ubod u unutrašnjost usta sa velikim otokom i opstrukcijom disajnih puteva.

Otrov pčele, ose i stršljena ima snažno lokalno iritativno i potencijalno opšte toksično delovanje. Nakon uboda, koji je praćen najčešće bolom, pojavi se peckanje, a koža na povređenom mestu pocrveni. Po ubodu pojavljuju crveni pečati po telu, otok, otežano disanje, otoci u predelu lica i vrata i to sve predstavlja tešku komplikaciju koja može dovesti do smrti ukoliko ta osoba ne primi odgovarajuće lekove.

Ne treba dirati i češati obolelo mesto. Ono što možete da uradite jeste da odmah stavite hladnu oblogu – mlaz hladne vode ili komadić leda na mesto ujeda. Ukoliko se radi o ujedu pčela, trebalo bi pčelinju žaoku sljuštiti sa kože tupom stranom noža ili noktom. Nikako nemojte da pokušavate da uhvatite žaoku pincetom ili između noktiju, jer ćete tako istisnuti ostatak otrova u kožu. Mesto ujeda manje pčele ili ose operite sapunom i vodom.

Ukoliko se javi otok ili bol, stavite na mesto uboda hladne obloge. Ako imate reakciju na ujed koja je barem malo jača od blagog bola i umerenog otoka, prijavite se lekaru koji će vam verovatno preporučiti testiranje na alergiju, prenosi Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.