Svi su se smejali Gidrinim šalama, ali njegovu tužnu životnu priču malo ko zna (foto, video)

Dragomir Bojanić Gidra, legenda našeg glumišta, najpoznatiji po ulozi Žike u serijalu „Lude godine“, preminuo je pre tačno 26 godina. Mnogi ga se i danas sete zahvaljujući britkom humoru po kojem je bio poznat kako na malom ekranu, tako i stvarnom životu.

Gepostet von Dragomir Bojanić Gidra am Sonntag, 2. November 2014

Glumac je rođen 13. juna 1933. u Kragujevcu. Imao je vrlo teško detinjstvo jer je tokom Drugog svetskog rata ostao siroče. Njegova majka Novka umrla je od tuberkuloze dok je Gidra bio jako mali, ali to nije bio kraj tragedije za porodicu Bojanić. Kada je Gidra imao nepunih deset godina njegovog oca Jovana – Jocu, oficira srpske vojske, streljali su 1943. godine. Završio je u rodnom gradu srednju školu za preradu mesa, voća i povrća ili „konzervatorijum“, kako je ovu obrazovnu ustanovu u šali nazivao.

Apsolvirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od 1964. do 1966. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Filmsku karijeru je započeo epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića „Ešalon doktora M.“ 1955. godine. Glavne i veće sporedne uloge igrao je u više od trideset domaćih filmova, a snimao je i u Italiji. Pod pseudonimom Entoni Gidra, Dragomir Bojanić je u Italiji snimio desetak vesterna i akcionih filmova.

Iako je do tada već snimio veliki broj filmova, najveću popularnost širom bivše države stekao je ulogom Žike Pavlovića u deset delova filma „Lude godine“, a zapažene uloge imao je i u serijalu ‘Otpisani’, kao i „Valter brani Sarajevo“.

Ljiljana Kontić (1931-2005) glumica i supruga Dragomira Bojanića Gidre.U filmu ISKUŠAVANJE ĐAVOLA, 1989. godina

Gepostet von Dragomir Bojanić Gidra am Freitag, 22. November 2013

Preminuo je 11. novembra 1993. godine, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, od raka jednjaka. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Njegova supruga, Ljiljana Kontić, s kojom je 1970. godine dobio ćerku Jelenu, takođe je bila glumica, a preminula je 2005. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.