U trendu

Svim psihopatama zajedničke su ove četiri karakteristike, tvrdi naučnica

Neki pretpostavljaju da se psihopatije razvijaju iz traumatskog iskustva i izopačenih porodica, ali neuronaučniča 15 godina iskustva u istraživanju mozga kaže da njeni nalazi sugerišu da to nije slučaj.

Tokom jednog virtualnog seminara neuronaučnica Ebigejl Marš objasnila je da koren bolesti psihopata često proizlazi iz razvojne faze mozga.

„Znamo da je ova osobina povezana s karakterističnim abnormalnostima mozga koje počinju rano u detinjstvu, a zatim na neki način napreduju“, pojasnila je Marš, koja je i profesorka na Univerzitetu Džordžtaun.

Prema njenim rečima, psihopatija postoji u rasponu od blage do teške. Postoje manipulativnije, riskantnije i opasnije vrste tog stanja. Ipak, Marš kaže da su svim psihopatama zajedničke četiri karakteristike: nemilosrdnost, bezobzirnost, nesposobnost da vole i neosetljivost na moguće štete.

Prvo, psihopate su osobe koje imaju malo ili nimalo sažaljenja ili griže savesti za druge. Kad je neko blizak njima tužan ili uplašen, oni ne mogu da razumeju te emocije jer ih sami ne osećaju, kaže naučnica, a prenosi Index.hr.

Marš dodaje da psihopati ne osećaju grižu savesti čak ni kada nanose drugima štetu, bilo mentalno, emocionalno ili fizički.

Psihopate ne razumeju ljubav kao drugi

Psihopate takođe imaju problema s osećajem ili razumevanjem ljubavi.

„Intervjuisala sam nekoliko takvih osoba i oni su uvek isticali da ne vole nikoga – ni porodicu, ni prijatelje“, nastavlja profesorka.

Umesto toga, pojašnjava, psihopate mogu na voljene osobe da gledaju kao na „saradnike“ koji mogu da im pomognu, ali su ispod njih.

Psihopate se ne boje fizičkih ili emocionalnih povreda

Na kraju, svi psihopate imaju problema s razumevanjem straha.

„Oni su neosetljivi na mogućnost štete. Ništa ih ne plaši. Proučavala sam devojku koja je iz zabave ukrala automobil svojih roditelja, zabila se njime u drvo i prevrnula. Bila je potpuno bezbrižna. Policajci su kasnije došli u njenu kuću, a ona je mirno sedela na kauču i jela čips“, zaključila je Marš.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar