U trendu

Tajna dugovečnosti italijanskog sela stogodišnjaka

Pre otprilike deset godina malo selo Molochio na samom jugu Italije završilo je na naslovnim stranama svetskih medija kao mesto na kojem živi neobično mnogo stogodišnjaka.

Molochio je poznato i kao „plava zona“, prema istoimenoj knjizi koja istražuje zašto ljudi u nekim delovima sveta manje oboljevaju i duže žive od drugih.

“No bacco, no tabacco, no venere“, odnosno život bez alkohola, pušenja i žena, tajna je dugovečnosti, smatra Salvatore Caruso iz italijanskog sela koje ukupno broji tek dve hiljade ljudi. Verovatno je pomogla i ishrana koja se većinom sastoji od pasulja i smokava, kao i izbegavanje crvenog mesa.

„Poco, ma tutto“, odnosno „malo od svega“ životna je filozofija Domenica Romea, takođe iz iz ovog mesta, koji je napunio 103 godine.

Kako bi otkrili tajne dugovečnosti na jugu zemlje Italijani su odlučili da pozovu vrhunske naučnike koji će se pozabaviti tim pitanjima. Prema jednoj od pretpostavki razlog za to bi mogao biti dugačak period bez hrane tokom kog su stanovnici jeli samo voće i povrće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar