Tajna dugovečnosti: Kako snižavanje telesne temperature može promeniti vaš život

Telesna temperatura igra ključnu ulogu u dugovečnosti, pokazuje najnovija istraživanja koja su promenila našu percepciju idealne telesne temperature. Decenijama se smatralo da je optimalna temperatura 36,6 stepeni, međutim, nova saznanja ukazuju da to možda nije tačno.

Telesna temperatura može biti pokazatelj zdravstvenog stanja – od fizičkih oboljenja do problema sa mentalnim zdravljem, što na kraju može uticati i na kraći životni vek.

Naš organizam je kompleksan sistem koji zahteva balans između svih svojih komponenti. Međutim, razni faktori poput stresa, nepravilne ishrane, fizičkih i mentalnih oboljenja mogu poremetiti ovu ravnotežu. Povišena telesna temperatura može biti signal da nešto nije u redu.

Dugo se smatralo da je „normalna“ telesna temperatura 36,6 stepeni, ali početkom 20. veka otkriveno je da temperatura tela ljudi opada iz godine u godinu. Naučnici to objašnjavaju smanjenjem broja upalnih procesa zahvaljujući boljem lečenju antibioticima i zdravijem načinu života. Danas se smatra da je idealna temperatura malo iznad 35 stepeni.

Prema novim istraživanjima, niža telesna temperatura povezana je sa dužim životnim vekom. Preporučuje se regulacija ishrane kao prvi korak u smanjenju telesne temperature, što može poboljšati i mentalno zdravlje. Neki istraživači čak preporučuju saune i kupanje u toplim vodama kao metode koje mogu privremeno sniziti telesnu temperaturu i, u kombinaciji sa zdravijim načinom života, dugoročno produžiti životni vek.

(danas.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.