U trendu

Tajna savršene kafe je u jednoj sitnici!

Najveći neprijatelji zrnima kafe su vlaga i vazduh. Kada su jednom izložena ova dva faktora, aromatična ulja kafe brzo se rasplinu. Kafa će duže ostati sveža ako kupite i čuvate cela zrna, najbolje u neprozirnoj i dobro zatvorenoj posudi. Ako kupujete više kafe nego što planirate da potrošite u desetak dana, višak slobodno stavite u zamrzivač.

Najbolji način da prepoznate sveža zrna kafe je miris – potrebna je slatka, zemljasta aroma kafe. U pripremi kafe nema neke velike tajnovitosti, osnovni postupak je uvek isti – preko mlevene kafe prelijete vruću vodu i tada će se izlučiti aromatična ulja koja daju dobar ukus.

Kako biste uvek skuvali dobru kafu, bez obzira da li se služite aparatima ili običnom posudom, važe neka univerzalna pravila: pribor mora da bude čist, koristite svežu, hladnu vodu, koristite odgovarajuću krupnoću mlevenja i pazite na vreme pripreme napitka, pripremite kafu s vodom odgovarajuće temperature prema uputstvima, kafu uvek poslužite odmah nakon pripreme.

Kako pripremiti pravu kafu u džezvi?

Iako je možete pripremiti u bilo kojoj posudi, tzv. turska kafa pripremljena u džezvi odiše stalnom tajnovitošću i romantičnošću. Kod pripreme je bitno da kafu zakuvate barem dva, tri puta, piše autorka “Knjige o kafi” Sara Peri, prenosi Dnevno.rs.

U džezvu je potrebno staviti dve kašike praškaste kafe i jednu kašičicu šećera, te preliti sa 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude puna više od polovine, jer će kafa nadolaziti kako bude kipela. Kada dodate vodu, kafu promešajte nekoliko puta da bi se šećer otopio. Kada voda zakipi, kafu kuvajte do dva minuta, zatim je pomerite s vatre i ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dva puta, pa na kraju ostavite kafu da odstoji minut kako bi se slegla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.