Tajna sreće je u prvih pola sata novog dana: Navike koji garantuju blagostanje

Finci nisu poznati kao narod koji rado pokazuje svoja osećanja, ali imaju savršenu ravnotežu poslovnog i privatnog. Šta ih onda čini povezanima i zadovoljnima? Dovoljno je reći da preko 80 posto Finaca veruje svojim političarima i policiji, a većina njih je zadovoljna s lokalnim zajednicama, njihovim uređenjem, zdravstvom, školstvom…

Ipak, njihovoj sreći doprinose i jutarnji rituali. Finci imaju recepturu po kojoj 30 minuta nakon buđenja oblikuje dan, te se zato trude da on uvek započne dobro i bez nervoze. Ovo su neke njihove navike:

1. Započnite dan kako treba

Popijte čašu tople vode ili čaja i izađite u šetnju. Ako nemate vremena za duži boravak u prirodi, svakako izađi napolje – važno je udahnuti svež vazduh. Pri razmišljanju o danu pred vama, materijalizujte svoje ciljeve jer ćete ih tako lakše ostvariti, a ako ne očekujete previše – neće biti ni velikih frustracija. Dakle, fokus je na prioritetima.

2. Hladna voda

Finci veruju da hladna voda ima terapeutske moći, ali dok se ostatak sveta nema prilike da se okupa u ledenim jezerima, svako može da jutarnje tuširanje završi ispiranjem hladnom vodom ili makar umivanjem. To daje organizmu energiju, snagu i razbuđuje ga.

3. Napravite listu zahvalnosti

Umesto fokusiranja na ono što je bilo loše, dobro je razmišljati o pozitivnim stvarima koje vas tog dana čekaju i na biti zahvalan zbog njih. Ne morate nužno da ih zapisujete, dovoljno je na kraju dana razmisliti o tome šta je bilo dobro i na čemu smo zahvalni.

4. Vežbe disanja

Disanje je najčešće nesvesna radnja, ali ono ima ogroman uticaj na naše telo. Zbog toga Finci često sprovode vežbe disanja koje im pomažu da ostanu smireni.

5. Svesno odlučite da ne brinete

Kad nas nešto muči, znamo da neprestano razmišljamo o tome. Ali, to je ciklus koji se može prekinuti, a Finci kažu sad je ‘čovek stvoren za mnogo toga više od brige’. Zato bi trebalo da brinete samo o stvarima na koje možete da utičete ili ih promenite, a neke spoljne okolnosti koje su van vaše kontrole treba udaljiti od sebe, ili barem od svojih misli te će doći do postupnog prihvaćanja.

6. Povežite se s prirodom

Finci svaki slobodni trenutak provode u prirodi i vole da šetaju među drvećem, proučavaju ptice, biljke, nebo. U prirodi vole da voze bicikle i bave se raznim fizičkim aktivnostima, što ima odličan učinak i na zdravlje i na psihu.

7. Kad god možete, napravite nešto

Bilo da je to košenje trave, jednostavan kolač, pranje posteljine, crtanje ili neki drugi kreativan zadatak, ljudi teže zanimacijama i dostignućima zbog kojih se kasnije osećaju ispunjeno i korisno. Kad se te stvari uklope u dnevnu rutinu, tada zadovoljstvo još više raste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.