U trendu

Tajni efekti nagle promene vremena na vaše zdravlje: Šta bi svako trebalo da zna?

Kako promene vremena utiču na zdravlje i ko treba posebno da pazi?

Svaka iznenadna promena atmosferskog pritiska, temperature ili vlažnosti vazduha može imati štetne posledice po zdravlje, a važno je znati kako se zaštititi i ojačati imunitet.

Meteorolozi najavljuju naglu promenu vremena od srede, sa padom temperature, kišom, pljuskovima, grmljavinom i jakim severozapadnim vetrom, a u planinskim predelima jugozapadne Srbije čak i sa snegom, prenosi n1info.rs.

Sve ove promene mogu negativno uticati na zdravlje, posebno kod osetljivih osoba i onih sa hroničnim bolestima. Stoga je važno na vreme se pripremiti i zaštititi se od nepovoljnih vremenskih uslova.

Lekari upozoravaju da su prilikom značajnih promena vremena česti simptomi kao što su mučnina, depresija, vrtoglavica, glavobolja, visok ili nizak krvni pritisak, opšta slabost i umor. Ovi simptomi mogu biti posledica češćeg boravka u zatvorenim prostorima, što može otežati prilagođavanje organizma na promene.

Tokom jakih vetrova, u vazduhu se stvara više pozitivnih jona, koji mogu imati nepovoljan uticaj na organizam. Ljudi često primećuju česte promene raspoloženja i razdražljivost, dok kod hroničnih bolesnika može doći do pogoršanja stanja.

Stručnjaci preporučuju osobama sa alergijama da redovno uzimaju lekove, jer nivo alergena u vazduhu može biti povećan. Osim toga, nagla promena vremena može uticati na kardiovaskularno zdravlje, dijabetičare i osobe sa plućnim oboljenjima.

U takvim situacijama važno je redovno uzimati terapiju i konsultovati se sa lekarom ako se simptomi pogoršaju. Takođe je važno izbegavati teške fizičke napore na otvorenom i zagrejati se tokom hladnijih dana kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.