U trendu

Tesline neobične navike za bolji rad mozga vredi probati: „Moja metoda je drugačija“

Poznato je da je Nikola Tesla imao pomalo čudne i neobične navike, a njih je praktikovao skoro svakodnevno kako bi mu mozak bolje funkcionisao.

Tesla je imao neke navike koji drugi jednostavno nisu razumeli i zbog toga su ga često nazivali „čudakom“. Međutim, on je većinu njih je praktikovao kako bi mu mozak bolje funkcionisao, a ove tri su bile najčešće.

1. Dugo razmišljanje

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti mašine pa je tako znao da pravi nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije urođen svim ljudima, ali osnovna ideja je koncentracija.

U svojoj autobiografiji Tesla je opisao ovaj proces: „Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim na popravkama i upravljam mašinama u svojoj glavi. Meni je potpuno nevažno testiram li turbinu u glavi ili u radionici.“

2. Šetnja

Više studija je potvrdilo da odlazak u kratku šetnju doprinosi boljoj kreativnosti. I Tesla je očigledno bio tog mišljenja. Iako su njegove duge šetnje postale deo opsesivno-kompulsivnog ponašanja, on je do ideja za nekoliko svojih izuma došao tokom šetnje.

Nikola Tesla se 1881. godine preselio u Budimpeštu. U tom gradu se oporavljao od živčanog sloma i često je šetao s prijateljem i recitovao poeziju. Tokom jedne od tih šetnji, rodila se ideja o naizmeničnoj struji.

3. Probleme je rešavao u samoći

Poput mnogih inovatora i kreativaca i Nikola Tesla je zastupao tezu da se tokom stvaranja i razmišljanja treba osamiti. Jedan od njegovih citata glasi: „Um je oštriji i koncentrisaniji u neprekidnoj samoći. Za razmišljanje nije nužna bilo kakva velika laboratorija. Originalnost proističe iz samoće koja oslobađa od uticaja koji štete našem kreativnom umu. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju“, prenosi Espreso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.