U trendu

Test zlata vredan: Proverite sluh za minut i saznajte u kakvom stanju su vam uši

Organizacija eChalk sa sedištem u Velikoj Britaniji, došla je na ideju da jednim online testom koji možemo pronaći na stranici Soundly, provere način na koji funkcioniše sluh pojedine osobe, a način na koji se to postiže je tako da se slušateocima postupno pojačava frekvencija zvuka.

Osobama koje učestvuju u ovom testu, sugerisano je da prestanu sa slušanjem onoga trenutka kada zvuk više ne čuju, kako bi se saznalo koliko je njihov sluh zaista dobar ili loš, piše Dejli Mejl.

Test za merenje sluha koristi herce (Hz), a na početku istog, manje više svi koji učestvuju u online testu, sposobni su da čuju zvukove do 20.000 Hz.

Međutim, oni starosti od 20 godina i više, sluh lagano slabi pa su osobe ove životne dobi u mogućnosti da čuju samo one zvukove ispod 18.000 Hz, dok je kod osoba koje su starosti od 50 godina, sluh znatno slabiji pa mogu čuti zvukove jačine od 12.000 Hz.

Dr. Ejmi Sarou, audiolog u norveškoj službi za testiranje Soundlyja, rekla je: „Iako je zabavno raditi s njim, ovi testovi nisu dovoljno adekvatni, odnosno, nemaju određenu dozu osetljivosti i specifičnosti kako bi pružili smislen dijagnostički uvid u ozbiljnost i vrstu gubitka sluha koju osoba može da ima.

U najboljem slučaju, ovi bi testovi mogli da otkriju gubitak sluha za visoke frekvencije“, dok ga je Blejk Kadvel, suosnivač Soundlyja, opisao kao ‘zabavan trik’.

Važan pokazatelj da ste na pragu gubitka sluha

Ejmi je dodala kako bi se gubitku sluha mogla pripisati činjenica da osoba naprosto ne čuje zvukove iznad 2 000 Hz, a podaci istraživanja pokazuju da oko 15,5 posto odraslih Amerikanaca ili 40 miliona ljudi, ima problema sa sluhom.

Važno je napomenuti da sluh postupno opada s godinama, što nazivamo prezbiakuzijom, a među starijim osobama, od gubitka sluha pati čak jedna trećina, što može biti uzrokovano promenama u protoku krvi u područjima uha, na nervima u uhu ili promenama u načinu na koji mozak tumači zvuk, prenosi Net.hr.

Simptomi gubitka sluha

Uobičajeni simptomi uključuju poteškoće u slušanju tiših glasova i govorom gde je prisutna pozadinska buka.

Takođe, ljudi koji imaju dijabetes, lošu cirkulaciju ili se redovno izlažu glasnoj buci, mogu patiti od bržeg gubitka sluha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.