U trendu

To treba iskusiti: Keopsova piramida (1)

Neke turističke destinacije, ma koliko izvikano zvučale, definitivno su vredne obilaska. Možete da čitate o njima, i čitanje o njima može vam biti zanimljivo – ali obilazak i lično iskustvo i dalje ostaju prava stvar. Jedna od takvih atrakcija je i Keopsova piramida.
Nećemo vam pričati o tačnoj visini, ostalim dimenzijama, kao ni o istorijskim detaljima – sve su to podaci koji se lako nalaze bilo gde. Ono što se teže nalazi jeste opis kako takvo iskustvo izgleda. Ni takav opis vam ne može zameniti pravi doživljaj obilaska, ali vam može dati ideju zbog čega je to nešto vredno vremena i truda.
Možete lako naći podatak o tome koliko je Keopsova piramida visoka, ali treba lično stati u njenu blizinu, podići pogled (po mogućnosti ne ušinuti vrat) i videti koliko u visinu ta građevina, ljudskom rukom napravljena, ide. A dobro je i odmaći se od piramide i videti koliko sićušno ljudi izgledaju u poređenju s njom.
Još veličanstvenije iskustvo jeste obilazak piramide iznutra. To nije uvek lako postići (čak ni pod pretpostavkom da ste uspeli da otputujete do samih piramida), jer se dvaput u toku dana proda po 150 ulaznica (veći broj turista bi vremenom mogao da dovede do oštećenja piramide, plus bi im, iz razloga koje ćemo ubrzo objasniti, zdravlje bilo ugroženo), i to je to.
U piramidi postoje dva hodnika, jedan vodi naviše, do kraljeve odaje, drugi naniže, do kraljičine odaje – taj drugi je zatvoren. Dakle, sledi vam uspon hodnikom dugačkim oko 150 metara. U samom hodniku nema mnogo šta da se vidi, zidovi su goli, hodnik je vrlo strm i vrlo uzak, vazduha za disanje je malo i vlažan je i težak. Uspon olakšava drvena podloga s popreko postavljenim prečagama, kao i solidan drveni rukohvat, ali je i dalje fizički naporan, delom zato što je strm, delom zbog nedostatka vazduha, pa vam ubrzo i pluća i butni mišići vape za kiseonikom, koga nema u dovoljnoj količini.
Sutra pročitajte na šta dalje liči uspon, i zbog čega je obilazak Keopsove piramide nešto što bi, ako imate priliku, bilo vredno učiniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)