U trendu

To treba iskusiti: Keopsova piramida (2)

Juče smo pisali o Keopsovoj piramidi, o tome kako izgleda biti u njenoj blizini, i počeli o tome na šta liči obilazak piramide iznutra. Danas možete pročitati ostatak opisa, kao i zašto je ovaj obilazak nešto vredno vašeg truda, vremena i novca.
Penjete se brzo, jer su i iza i ispred vas turisti koji čine to isto. Hodnik je taman toliko širok da možete, tamo gde nije razdvojen na dva dela (jedan za one koji se penju, drugi za one koji silaze), da se mimoiđete s onima koji se spuštaju. Na nekim delovima (jedan od njih je dugačak 19 metara, što zvuči znatno kraće nego što deluje dok se njime penjete) hodnik je svega jedan metar visok. U nekom trenutku uspona zastanete kako biste došli do vazduha, i istog trenutka shvatite da je vaš postupak besmislen – do kog ćete vazduha doći kad ga nema? Uspon se završava kraljevom odajom, prostorijom nešto veće visine, u kojoj možete malo da protegnete noge i uhvatite koju mrvu vazduha više. U toj odaji je sarkofag, prazan. Ostanete unutra koji minut, i zatim se spustite i izađete iz piramide. Nije dozvoljeno unošenje fotoaparata, njih ostavljate na ulazu; ako želite, ljubazni čuvari će vas fotografisati kad izađete.
I, šta je tu toliko veličanstveno? Sam osećaj dok ste u piramidi. Taj kamen oko vas deluje neverovatno solidno; čak i ako ste klaustrofobični, ne deluje vam kao da bi se ikad mogao srušiti i pasti na vas. Unutar ste ogromne građevine napravljene od nečeg što već na sam pogled, a još i više na dodir, deluje neverovatno čvrsto – deluje kao da je pravljeno da traje večno, i čini vam se da će upravo toliko i trajati. Bila bi to momentalna smrt da se nešto toliko veliko i teško sruši na vas, ali nemate apsolutno nikakav strah da bi to moglo da se desi – ikad. Delić te večnosti i te solidnosti ostaju s vama i nakon što napustite piramidu (ostaje vam i upala mišića, čak i ako niste potpuno van forme – može da pomogne ako pre uspona ili odmah potom uzmete analgetik, koji će sprečiti gomilanje mlečne kiseline u mišićima).
Osećaj dok ste u piramidi i iskustvo koje nakon toga ostaje s vama nešto su što se rečima može nagovestiti, ali ne i u potpunosti preneti. Ako ikada budete u prilici da obiđete Keopsovu piramidu, naš savet je da tu priliku ne propustite – iskustvo koje ćete steći je zaista teško uporediti s bilo čim drugim, a vredno je i napora i dugotrajne upale mišića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)