U trendu

Treba li SAD da isplati odštetu potomcima robova?

Debata oko reparacija lansirana je u kongresnoj kampanji nakon što su zakonodavci čuli strastveno svedočenje u kojem su izneseni stavovi za i protiv ideje o osiguravanju kompenzacije u procesu američke istorije ropstva i rasne diskriminacije.

Zastupnica iz Demokratske stranke Šila Džekson Li, sponzor rezolucije, dala je zanimljiv komentar u diskusiji: „Postavljam jednostavno pitanje: Zašto ne i zašto ne sada?“

Bila je to prva kongresna rasprava na tu temu u poslednjih deset godina i dolazi kao deo širih inicijativa koje vode demokrate u celoj zemlji o sve većim rasnim razlikama u SAD, prenosi Al Jazeera Balkans.

Nekada kao tema držana na margini kongresnih interesovanja mogućnost isplate reparacija sada se tretira sa ozbiljnošću i zakonodavaca i svedoka iako su republikanci jasno stavili do znanja da su protiv.

Najvažniji momenat u raspravi došao je kada je pisac Ta-Nehisi Kouts, autor popularnog teksta iz 2014, u kojem se bavio slučajevima reparacija, izazvao senatora Miča Mekonela zbog tvrdnje da danas niko ko je živ nije odgovoran za odnos prema crnim Amerikancima u prošlosti.

„Nemoguće je zamisliti Ameriku bez uticaja ropstva“ rekao je Kouts.

„Skoro celo stoleće nakon okončanja građanskog rata Afroamerikanci su bili izloženi kampanjama terora“, rekao je Kouts.

Nije jasno kako bi reparacije trebali da izgledaju

„Žrtve tog pljačkanja još uvek su žive i danas. Uveren sam da bi mnogi od njih voleli da popričaju sa senatorom“, dodao je.

Mekonel je u utorak rekao kako ne misli „da su reparacije za nešto što se desilo pre 150 godina, a za šta niko ko danas živi nije odgovoran, dobra stvar“.

Demokratski senator Steni Hojer nazvao je reparacije „ozbiljnim pitanjem“ i rekao da se nada da će rezolucija biti predložena za glasanje.

I dok je ideja reparacija dobro prošla u vrhu Demokratske stranke ipak je ostala daleko od opšte podrške.

I sami panelisti, uglavnom Afroamerikanci, nisu sigurni kako bi te reparacije trebalo da izgledaju i ko bi trebalo da ima korist od njih.

U istraživanju sprovedenom 2016. godine 68 odsto Amerikanaca je reklo da zemlja ne bi trebalo da plaća reparacije potomcima afroameričkih robova.

Otprilike osam od 10 belih Amerikanaca reklo je da se protivi reparacijama dok je šest od deset Afroamerikanaca reklo da podržava ideju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar