U trendu

Tri najčešće prevare na Fejsbuku mogu skupo da vas koštaju: Evo kako ih prepoznati

Stručnjaci za sajber bezbednost savetuju korisnike društvene mreže Fejsbuk da paze na tri znaka koji mogu otkriti da su meta prevare.

Facebook Marketplace je jedan od najpopularnijih načina kupovine i prodaje robe na Internetu. Olakšava povezivanje sa ljudima, čak vam omogućava da im direktno šaljete poruke. Da li je otkriveno da popularna aplikacija ima mračnu stranu: prevare.

„Iako je Facebook Marketplace odličan način da pronađete odeću, nameštaj i druge stvari po sniženim cenama, postoji rizik od prevare, zbog čega je važno da budete posebno oprezni i kao kupac i kao prodavac“, kažu stručnjaci za sajber bezbednost, a prenosi The Sun .

Mamac

Prvi je poznat kao mamac. Ovo je kada odete na Marketplace i pronađete popularan proizvod dostupan po niskoj ceni. Obično, ako je cena toliko dobra da ne možete da je preskočite, pošaljete im poruku. Međutim, proizvod koji kupac prodaje nije stvarno prodat, već ga prenosi N1.

„Kada kupac namami žrtvu da kupi proizvod, reći će da ga više nema, ili će ponuditi sličan proizvod po višoj ceni ili manjg kvaliteta“, naveli su.

Depoziti

Ovo posebno važi ako je u pitanju skup proizvod. Prevarant će od vas obično tražiti da položite depozit kako biste garantovali da ćete zaista kupiti predmet.

Nikada ne uplaćujte novac pre sastanka sa prodavcem.

„Ako prodavac traži da mu uplatite depozit, najbolje je da ga ne plaćate jer je verovatno u pitanju prevara“, kažu stručnjaci.

Poklon kartice

Prevaranti će od vas tražiti da platite proizvod poklon karticama umesto pouzdanim metodama plaćanja. Tada će vam biti rečeno da pošaljete broj poklon kartice pre nego što se artikal pošalje.

„Možda predmetni artikal nije ono što je kupac nameravao da kupi, ili može da ne dobije nijedan artikl“, upozorili su.

„Poklon kartice se ne mogu ući u trag, zbog čega prevaranti preferiraju poklon kartice kao način plaćanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar