U trendu

Tri saveta koji će vam olakšati prelazak na letnje računanje vremena

Pomeranjem kazaljke za jedan sat unapred 26. marta još jednom ćemo preći na letnje računanje vremena. Prelaz s jednog načina računanja vremena na drugo izaziva kod mnogih probleme u spavanju, ali onda posledično i svakodnevnom obavljanju dnevnih obaveza.

“Nakon promene vremena, buđenje može biti teško – naročito za decu i tinejdžere”, rekla je Dženifer Martin, licencirani klinički psiholog i predsednica Američkog društva za medicinu spavanja (AASM), piše CBS News.

“Planiranje unapred i prilagođavanje rasporeda spavanja pre prelaska na letnje računanje vremena može pomoći vašem telu da se prilagodi i smanji negativne efekte te promene”, dodala je.

AASM je izdvojio tri saveta koji vam mogu olakšati taj prelazak.

1. Držite se rasporeda

“Često mislimo da su rutine odlaska na spavanje za malu decu, ali rekla bih da je ovoj nedelji više nego bilo kojem drugom prioritet ta rutina odlaska na spavanje”, izjavila je dr. Erin Flin-Evans, ekspertkinja za spavanje i konsultant AASM-a.

“Naša tela će nakon ovoga hteti da spavaju kasnije u odnosu na sat pa ako ne odemo u krevet dovoljno rano da bismo mogli da spavamo celu noć, samo ćemo biti hronično nenaspavani”, dodaje Flin-Evans.

2. Koristite snagu svetla

Izloženost svetlu pomaže da se reguliše san i budnost.

“Svetlost je ono što govori našem telesnom satu ili cirkadijalnom ritmu koliko je sati”, objašnjava Flin-Evans.

Savetuje se tako da ostavite zavese otvorene kako bi ujutru prirodno jutarnje svetlo imali slobodan prolaz.

“Dakle, maksimiziranjem jutarnjeg i minimalizovanjem večernjeg svetla trebalo bi da pomognete svom unutrašnjem satu da se bolje prilagodi ovom poremećaju koji sebi namećemo dva puta godišnje”, rekla je.

3. Ranije prilagođavanje

Kako bismo smanjili umor i pospanost oko prolećne promene vremena, AASM savetuje spavanje najmanje sedam sati svake noći pre i nakon što pomerimo satove unapred.

Osim toga, savetuje se da postepeno pomerate vreme spavanja i buđenja 15 do 20 minuta ranije nekoliko noći pre samog prelaska, prenosi Poslovni.hr.

U skladu s tim, uskladite i vreme uobičajenih dnevnih rutina koji vašem telu služe kao vremenski znakovi, na primer vreme obroka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)