U trendu

Trik koji vam može spasiti život nakon ujeda zmije! Evo šta nikako ne smete raditi u ovoj situaciji

Kada se suočite sa ujedom zmije, instinktivna reakcija može biti panika, ali trik je da budete pribrani i da pravilno postupanje može spasiti život. Profesor dr. Zoran Tadić sa Biološkog odseka Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu deli svoje savete o tome kako se nositi sa ovom situacijom, prenosi 24sata.hr

Nakon ujeda zmije, ako primetite bol i otok, to može biti znak alergijske reakcije, i važno je odvesti osobu u najbližu zdravstvenu ustanovu što je pre moguće. Trik je da ne treba vezivati udove ili istiskivati otrov, jer to može pogoršati situaciju. Ako bol i otok brzo napreduju, blago obmotajte područje oko ujeda čistim zavojem i hitno prevezite osobu u bolnicu.

Oticanje može postati ozbiljno, a mogu se pojaviti i drugi simptomi poput povraćanja, osipa i ubrzanog rada srca. Važno je brzo reagovati i potražiti medicinsku pomoć.

Na licu mesta, operite ranu dezinfekcionim sredstvom, a zatim imobilizujte ujedeni ud. Osobu odnesite u bolnicu, izbegavajući nepotrebno kretanje. Ne preduzimajte druge mere prve pomoći, jer to može pogoršati situaciju.

Ne preporučuje se isisavanje otrova iz rane ili vezivanje udova iznad ujeda. Takođe, ne perite ranu vodom ili alkoholom, niti nudite alkohol osobama koje su ujedene. Najbolje što možete učiniti je da blago previjete ranu i odmah odnesete osobu u bolnicu.

U većini slučajeva, stanje osobe koja je ujedena postaje stabilno nakon primanja antiseruma, ali se obično ostaje u bolnici nekoliko dana radi praćenja. Rizik od alergijske reakcije na antiserum je retkost, ali kada je osoba pod medicinskim nadzorom, to nije opasno.

Napomena za kraj: Pre bilo čega a pogotovu u ovakvim situacijama uvek konsultujte stručnjake!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.