U trendu

Trik od 3 sekunde: Evo kako ćete završiti svaki sukob samo jednim pitanjem

Svađa je sastavni deo života. Oni koji se zauzimaju za sebe i vode zdrave odnose zasnovane na vrednostima, poput poverenja, poštenja i poštovanja, neizbežno će se posvađati sa svojim bližnjima. Ali, retko bi ko rekao za sebe da voli svađa. Naročito kad se kod svađa često radi o malim stvarima oko kojih se zapravo ne isplati raspravljati, a kamoli svađati…

Mali problem: može biti prilično teško reći je li svađa opravdana ili nepotrebna. U žaru trenutka, preplavljeni emocijama, stvari ne gledamo u svetlu, već ih vidimo kroz neku vrstu magle prkosa, straha, ljutnje, povređenog ponosa, krutih pogleda i još mnogo toga. Međutim, upravo tu maglu možemo pretvoriti u čist vazduh sa samo jednim pitanjem: „Hoće li me ovo još uvek zanimati za godinu dana?“

Za manje od tri sekunde stvar je jasna

U većini slučajeva na ovo jednostavno pitanje možemo odgovoriti u roku od nekoliko sekundi.

• Hoće li me za godinu dana još uvek zanimati činjenica da danas nije hteo da mi pomogne kod pranja posuđa?

• Hoće li me za godinu dana još uvek zanimati činjenica da me prijateljica zeznula i otišla na sastanak, umesto sa mnom u bioskop?

• Hoće li me za godinu dana i dalje zanimati ko je od nas zaboravio da plati račun?

Ako na pitanje odgovorimo s „Da!“, svađa se bazira na dubljem sukobu koji bismo radije svladali na neki način. Ako na pitanje odgovorimo s „Ne!“ (što će verovatno biti slučaj u većini svakodnevnih svađa), možemo vrlo lako rešiti svađu – jer tada svađa očigledno nema stvarne važnosti za naše živote.

Naravno, trik s pitanjem od 3 sekunde nije od koristi onima koji su u osnovi zainteresovani za pobedu i važno im je da imaju pravo u svađama. Međutim, ta bi osoba takođe trebalo da bude svesna da će dugoročno možda pobediti u svim svojim svađama – ali verovatno će izgubiti većinu ljudi koji su joj važni, piše Miss7zdrava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.