U trendu

Trikovi uz koje ćete nepogrešivo otkriti kada vas neko laže

Sigurno ste imali osećaj da tokom razgovora sa nekim osetite da vas lažu, ali ne znate kako da budete 100 % sigurni. Niste jedini.

Svi lažu do određene granice, i većina tek malo izmeni istinu ne bi li im život bio lakši. Međutim, postoji velika razlika između nevinih laži i onih velikih koje utiču na život. Zbog toga je potrebno umeti prepoznati kada vas neko laže, ali to zahteva određene veštine.

Doktorka Elen Hindriksen, klinički psiholog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stenford, otkrila je sedam najčešćih pokazatelja koji otkrivaju lažove.

1. Zadovoljstvo ili smešak kog osoba nije ni svesna, a koje pokazuje kada je uspešno izmanipulisala nekim ili se izvukla slagavši. Ovaj znak je skoro neprimetan, gotovo potisnut i javlja se u potpuno neprimerenom trenutku.

2. Nepovezani pokreti ili govor tela koji se razlikuje od onoga što osoba govori. Sleganje ramenima ili neznatno odmahivanje glavom dok neko govori čvrstim i potvrdnim tonom verovatni su znaci da pričaju laži.

3. Prekidanje ili izbegavanje pogleda znaci su da je osobi koja vas laže neprijatno da vas gleda dok razgovra sa vama. Zbog toga skreće pogled i zuri u daljinu.

4. Složene rečenice i mnogo detalja za situacije koje se u par reči mogu opisati. Na primer, umesto da neko kaže: ‘Nisam te prevario’, on će reći nešto poput: ‘S obzirom na moje ponašanje tokom cele naše veze, smešno je što uopšte pretpostavljaš da bih ikada mogao ili želeo da imam seksualni odnos sa nekim ko nisi ti’.

5. Drže se scenarija, pričajući složene laži po strogo hronološkom redosledu. Hindriksenova napominje da lažovi uvežbavaju svoju priču od početka do kraja, pa ih možete izbaciti iz ritma ako im zatražite da se sete nekog nepovezanog detalja,

6. Udaljavaju se od teme ili koriste fraze i imenice kojima izbegavaju da budu konkretni, kako što su ‘onaj čovek’, ili ‘ona žena’ umesto punih imena. Lažovi takođe izbegavaju koršćenje imenice ‘ja’.

7. Hendriksenova ovu tehniku naziva ‘efekat prodavca polovnih automobila’ ili trud da delujete što pouzdanije dok izgovarate prave reči i smeškate se kad treba, često uz preuveličavanje i lažni osmeh.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)