U trendu

U Tuskoj jednu stvar uvek stavljaju u kafu, veruje se da ima veze sa udajom

Još jedan stari turski običaj koji se zadržao na našim prostorima jeste stavljanje potencijalnom mladoženji so u kafu. Ako je kafa jaka i ukusna, to je znak da se mladi sviđa momak i da ima šasne, a ukoliko je bljutava i slana, mladoženji „nije mesto u kući“.

Osim ovog običaja, s druge strane, stavljanje soli u kafu ima i neke povoljne prednosti za čula, pokazuju najnovija istraživanja. Kako bi se ublažio opor usus kafe, predlozi nekih ljudi su da se umesto šećera u jutarnju kafu doda prstohvat soli..

Iako je ideja pomalo neobična, postoje naučna istraživanja koja su se bavila efektima dodavanja soli u kafu. So je bogata natrijum -hloridom koji otklanja opori ukus kafe. A kada ti ukusi nestanu mogu da se osete i dođu do izražaja druge arome kafe, prenosi RTS.

U istraživanjima koja su objavljena još 1995. godine navedeno je da so potiskuje gorki ukus kafe. Tako je u Vijetnamu dodavanje soli u kafu sasvim uobičajeno. Takođe, pripadnici američke mornarice su tokom Drugog svetskog rata pili slanu kafu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar