U trendu

Tuširanje ujutru toplom ili hladnom vodom — šta je zdravije

Jutarnje tuširanje je navika velikog broja ljudi, ali samo neki se usude da se tuširaju ledenom vodom. Ipak, pojedine studije pokazuju da je to dobra stvar koju možete svakog dana da uradite za svoje zdravlje.

Naime, holandska studija pokazala je da osobe koje se tuširaju hladnom vodom u manjoj meri izostaju sa posla zbog bolesti u poređenju sa osobama koje se tuširaju topolom vodom.

Studija je obuhvatila više od 3.000 ljudi, a razlog zašto hladna voda smanjuje rizik od bolesti još uvek nije sasvim poznat.

Prednosti tuširanja hladnom vodom

Pojedini istraživači sugerišu da bi hladna voda mogla da ojača imunološki sistem.

Studija iz Češke otkrila je da je kod mladića koji se bave sportom i tri puta nedeljno u razdoblju od šest nedelja uranjaju u hladnu vodu došlo do jačanja imunološkog sistema.

Hladna voda, takođe, aktivira simpatički nervni sustav, deo sistema koji upravlja i utiče na naš odgovor „borba ili beg“. Reč je o automatskoj fiziološkoj reakciji na događaj koji se percipira kao opasan, stresan ili zastrašujući.

Kada se simpatički deo nervnog sistema aktivira hladnom vodom, to povećava nivo hormona noradrenalina. Taj hormon uzrokuje povećanje broja otkucaja srca i krvnog pritiska kod osoba koje uranjaju u hladnu vodu, a povezano je s poboljšanjem zdravlja.

Hladna voda poboljšava i cirkulaciju, a neke studije sugerišu da bi ona mogla da pomogne i u gubitku kilograma, preneo je portal „Magazin novosti“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar