Tuširate se svaki dan? Dermatolog otkriva zašto to baš i nije dobro za vas

Većina ljudi tušira se svaki dan, a neki i po dva ili više puta dnevno. Ali, često se postavlja pitanje da li je svakodnevno tuširanje zapravo potrebno i da li je dobro za nas? Dermatolozi tvrde da ne, ali uz uslov da se poštuju neki higijenski propisi, piše Harvard Health.

Prema studiji koju je nedavno objavio institut Ifop, tri četvrtine ispitanih Francuza (76 posto) odgovorilo je da svakodnevno peru celo telo, otprilike kao i njihove komšije Nemci (77 posto), a nešto manji čistunci su Englezi (68 posto) i Italijani (53 posto). Međutim, svakodnevno tuširanje utiče na potrošnju vode i energije i na okolinu. Prema podacima Informacijskog centra za vodu, prosečnim tuširanjem potroši se oko 57 litara vode.

‘Koža je organ koji se obnavlja, odnosno ona se na neki način sama čisti. Površina kože prekrivena je emulzijom vode i masnoće koja stvara hidrolipidni film, prvi sloj zaštite od zaraznih agenasa i zagađenja. Taj zaštitni film jednako je važan u sprečavanju dehidracije. Koža je ekosistem kao i svaki drugi i dobro je očuvati njenu ravnotežu. Ako je koža pretrpana agresijom poput zagađenja i znojenja, treba je očistiti. Ali uopšteno, svakodnevno sapunanje zona u kojima se najviše znojimo i koje su podobne za kolonije bakterija, a to su pazusi, prsti na nogama i intimni delovi, trebalo bi da bude dovoljno’, objasnila je dermatolog Mari Žurden, a prenosi Večernji list.

Poznato je da se pranjem uništava veliki deo bakterija, ali, kako kaže dermatolog, upravo suprotno mišljenju mnogih, preterano pranje isušuje kožu, a mogući su i ekcemi. Dermatolozi zato preporučuju ljudima da zone tela koje su najviše izložene znojenju peru koristeći minimalnu količinu hemijskih gelova za tuširanje.

‘Ako se naviknemo da se tuširamo svaka dva ili tri dana, neće biti problema, osim ako nismo osoba koja se mnogo znoji i uz to i sportista, Takva bi praksa bila idealna da zadovolji potrebe higijene, zdrave kože i manje potrošnje energije. Svakodnevno pranje sapunom celog tela jednostavno nije potrebno’, zaključuje dermatolog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.