Tužan prizor: Ovo je poslednja fotografija Nikole Tesle

Iako su ga mnogi do sada prepoznavali po karakterističnim fotografijama koje prikazuju vitkog muškarca s prodornim pogledom, tamnom kosom i tankim, negovanim brkovima, poslednja fotografija nam otkriva drugu stranu ovog genijalnog uma.

Nikola Tesla preminuo je u hotelskom apartmanu na 33. spratu hotela Njujorker, 7. januara 1943. godine, sam i siromašan. Imao je 86 godina.

Gradonačelnik Njujorka tada je u svom govoru istakao Teslu kao jednog od najuspešnijih ljudi u istoriji, čija su dostignuća neprocenjiva i nastaviće da rastu s vremenom.

Decenijama kasnije, na društvenim se mrežama pojavila nova, navodno poslednja fotografija velikog izumitelja, pružajući nam neobičan uvid u poslednje dane njegovog života.

Na fotografiji vidimo starog i umornog Nikolu Teslu, s proređenom sedom kosom, ali njegov pogled i dalje zrači samouverenošću i dostojanstvom.

„Sve ove godine koje sam proveo u službi čovečanstva nisu mi donele ništa osim uvreda i poniženja“, ostale su zabeležene Tesline reči iz poslednjeg pisma upućenog majci, dajući nam uvid u unutrašnju borbu ovog izuzetnog čoveka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.