U trendu

Tužni kupci troše više novca

Ako obavljate neku kupovinu kada ste tužni, pazite na svoj novčanik! U najnovijoj studiji naučnici su istraživali ljudske navike pri kupovini i došli do sledećeg zaključka: kupci tužnog raspoloženja, naročito oni malo rastrojeni, ne donose uvek najbolje odluke u kupovini. Istraživanje je sprovedeno na dve grupe ispitanika. Prvoj grupi prikazan je tužan film, a drugoj emocionalno neutralan. Potom su svima prodavane flašice vode, ali ispitanicima iz prve grupe po četiri puta većoj ceni. I oni su je kupovali, bez protestovanja.
Jedna studija otišla je i korak dalje, istražujući koji su to mehanizmi u čoveku koji pokreću želju za trošenjem novca kada smo tužni. Nakon što su odgledali tužan film, ispitanici su imali zadatak da napišu pismeni sastav o tužnoj situaciji iz njega. U svim sastavima istraživači su uočili sledeće: tužan čovek je fokusiran na samog sebe, njegove rečenice počinju najčešće sa „ja“, „mene“ i „moje“.
Završetak eksperimenta bio je sličan prethodnom – tužna grupa je lakomisleno izdvajala veće svote novca za kupovinu običnih predmeta. Zanimljivo je i sledeće: kada je ispitanicima predočeno da razlog njihove trenutne rasipnosti može biti tuga koju osećaju, oni su to svi odreda odlučno poricali.
Ovi naučni zaključci poništavaju napise u popularnim magazinima (koji, uostalom, i žive od reklama) u kojima se tvrdi da je šoping odličan lek za bolje raspoloženje. Naprotiv – odlazak u šoping kada ste tužni, samo će vam isprazniti novčanik, a neće rešiti probleme.
Osećanje tuge može biti i okidač za ekstravagantne prohteve. Kada mislite loše o samom sebi, želite da posedujete nešto skupo da biste se osećali bolje.
Takvo postupanje nije izazvano samo mehanizmima u ljudskoj prirodi – mediji imaju veliku ulogu u svemu tome. Savremena potrošačka kultura konstantno ohrabruje ljude da kupuju što više kako bi se osećali bolje. Reklamni stručnjaci su duboko svesni toga; zapravo, na tome i počiva čitava reklamna industrija. Reklamni slogani poput: „Vi zaslužujete sreću“, „Za vas samo najbolje“, „Usrećite sebe i svoju porodicu“, iza kojih se krije reklama za banku, nezdravo piće ili modnu marku, jasno svedoče o toj pojavi. Kupovina preko interneta ili u raznim telešopovima takođe je mamac za osobu u tužnom raspoloženju.
Šoping može doneti izvesno zadovoljstvo, ali ono je kratkotrajno. Ne nasedajte na reklamne trikove, bolje je da u kupovinu krenete kada ste lepo raspoloženi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)