U trendu

Tvrde da je nemoguće kinuti otvorenih očiju, ali ako uspete, dogodiće se ovo!

Kijanje je nešto što i ne registrujemo. Ali, da li ste se zapitali šta se dešava kad uspete da kinete otvorenih očiju, iako se smatra nemogućim?

Čak je ugledni „Njujork tajms“ davne 1882. godine izvestio da su ženi „pukle očne jabučice“ tokom kijanja, što je izazvalo paniku, ali takve tvrdnje su potpuno neistinite.

„Pritisak koji se oslobađa kijanjem ne može da prouzrokuje ispadanje očnih jabučica, čak i ako su vam one otvorene“, rekao je za „LiveScience“ doktor Dejvid Hjuston.

U većini slučajeva oči se nesvesno zatvaraju, što je refleksna nuspojava, ali ne i nužna komponenta svakog kijanja.

Tako postoje ljudi koji ih drže otvorene, iako je teško, ali moguće. Zapravo je nekima prirodno da oči drže otvorene za vreme ove biološke reakcije.

Bilo kako bilo, ne morate da strahujete, jer nisu kapci ti koji čuvaju jabučice od ispadanja, već očni mišići koji ih okružuju, prenosi Indeks.

Najgore što vam se može dogoditi tokom kijanja jeste pucanje krvnih kapilara u očima zbog pritiska, što će uzrokovati crvene mrljice na beonjači.

Za sve oni koji su zaboravili lekciju sa časa biologije, kijanje je zaštitni mehanizam važan za izbacivanje prljavštine iz organizma poput prašine i alergena ili bakterija i virusa, zbog čega je bitno držati ruku na ustima kako ih ne biste preneli na druge ljude.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.