U Evropi se pojavila invazija zaboravljenih insekata, ubod je iznuzetno bolan

Kada ste zadnji put čuli da je nekoga ugrizao obad? Iako ih u seoskim krajevima i te kako ima, kod nas, za sada nema prevelikih problema s ovom vrstom insekta. Međutim, drugde u Evropi, tačnije u Velikoj Britaniji, protiv njih se vodi velika bitka jer tamo je nastupila invazija, piše N1.

Naime, ove male, ali vrlo opasne štetočine mogu zadati svoj vrlo bolan ugriz čak i kroz odeću, a mogu napraviti i dosta štete ljudskom organizmu.

Osim bola od ugriza, uzrokuju i opasne infekcije i otoke pa ih nemojte olako shvatati i svakako želite da ih se klonite. Oni brzo lete i obožavaju krv, a ako vas ugrizu, možda ćete morati da uzmete antibiotike kako biste se borili protiv moguće infekcije.

“Krvožedan insekt”

Britansko udruženje za suzbijanje štetočina stavila je konjsku muvu na vrh svoje liste “Ugriza koje treba izbegavati” zajedno s onima od pauka crne udovice i komaraca. “Bukvalno su stvoreni da pojedu konja, njihov ugriz je i moćan i bolan. Konjska muva je krvožedni insekt i zato želi da vas ugrize. Mogu vas istrajno loviti brzinom od oko 25 km/h i ugrišće kroz odeću. Ima mandibule koje mogu parati i parati meso.”

Krvožedni, usput, znači da se hrane krvlju pa ako vas ugrizu onda znate što žele od vas. BPCA savetuje uklanjanje stajaće vode u blizini domova i bazena za veslanje i vrućih kada kako bi se obranili od obada.

Šta ako vas ugrize?

NHS kaže da ugrizi konjskih mušica mogu biti “vrlo bolni i ostaviti ugriženo područje kože crvenim i oteklim”. Važno je znati da simptomi uključuju osip, vrtoglavicu, slabost i hripanje, nedostatak vazduha i otečene udove. Ako vas ugrize, savetuje se da ugriz namažete antiseptikom i pokrijete ranu oblogom leda kako biste izbegli infekciju i otok. Ugrizi jako svrbe pa im može trebati duže vremena da zacele ako se puno češu.

Saveti NHS-a za ljude koje su ugrizli ili uboli insekti savetuju im da što pre izvade trn ili bodlje iz rane ako su još uvek unutra pre nego što očiste ranu i pokriju je oblogom leda. Ako nemate antiseptik da ga namažete toplim vodom, poslužiće i sapunica, piše Klik.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.