U trendu

U garaži pronašli ‘smeće’ i umalo ga bacili: Na kraju im donelo skoro pola miliona evra

Britanski par može da zahvali svojoj srećnoj zvezdi činjenicu da nije bacio u smeće vreće pune igračaka iz Ratova zvijezda koje su našle nove vlasnike, a njima zaradu od 443.000 evra.

Bračni par iz Saurbridža u srednjoj Engleskoj nije znao šta da uradi s gomilom lutaka i svemirskih letelica koje je njihov komšija sakupljao decenijama, piše dnevni list The Times.

Srećom, njihov sin je pretpostavio da je kolekcija vredna i pozvao stručnjaka da je proceni zbirku u kojoj su bile i još neraspakovane figurice u originalnoj ambalaži.

„Mnoge su igračke bile malo vlažne, ali reč je o najlepšoj kolekciji Ratova zvezda koje sam video“, rekao je za britanski dnevnik stručnjak Kris Aston iz aukcijske kuće Aston’s Auctionneers.

„Primili smo zahteve iz celog sveta i bili sigurni da će prodaja dobro ići“, rekao je.

Među predmetima bio je komandtant Star Destroyera, jedne od letelica iz flote Galaktičkog carstva, a postoje, koliko je poznato, samo dva primerka u originalnom pakovanju i on je prodat za 32.500 britanskih funti (više od 36.000 evra).

Figurica Jawe, a reč je o malim bićima s kapuljačom i sjajnim očima, bila je takođe neraspakovana i kao jedan od deset poznatih primeraka prodata je za više od 30.000 evra.

Figurice nadahnute filmom Povratak Džedaja, koje su bile kupljene za manje od dva evra po komadu početkom 80-ih, prodate su na aukciji po ceni od 1.550 evra.

Predmeti i igračke iz jednog od najpoznatijih filmskih serijala na svetu već duže od četiri decenije privlače kolekcionare spremne da za neku figuricu daju basnoslovne iznose.

Tako je figurica Luka Skajvokera, koja se kupovala kao igračka deci 1978. godine, prodata 2015. na internet aukciji Sotheby’s-a za 25.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.