U kom ste mesecu rođeni: Svaki ima svoj cvet i značenje (foto)

Cveće je ukras svakog svečanog trenutka i najčešći način da nekome pokažemo da nam je stalo. Ali, ono je i mnogo više od toga. I bonton nas uči da moramo paziti koje cveće kome poklanjamo, jer ti mirisi i cvetne boje izazivaju u nama određene emocije koja želimo da zadržimo i ponovo proživimo.

Kalendar cveća

Koliko će neki cvet uticati na nas i kako će pomoći pri nošenju sa životnim izazovima staro je učenje kojim su se bavili mnogi mudri ljudi. Tako je nastao i kalendar cveća prema kojem se svakome od nas rođenjem u određenom mesecu pridružuje neki cvet, ali i sav spektar njegovog značenja i delovanja.

Tradicija darivanja cveća, najčešće za rođendane, započela je najpre u  Rimskom Carstvu. Slavljeniku su rodbina i prijatelji donosili cveće kojim bi ga okružili, ali on je to cveće tokom slavlja slagao na kućni oltar i posvećivao bogovima. Cvećem se tako spajao ljudski i duhovni svet.

Flora je rimska boginja cveća, a festival Floralia održavao se u starom Rimu svake godine u rano proleće. Boginji su posvećena i dva hrama, a to dovoljno govori koliko su Rimljani cenili cveće. Iako postoje neke naznake da su već i Grci poznavali simboliku cveća i upleli ih u mitove, za razvoj jezika cveća, tačnije pridruživanje značenja pojedinim cvetnim glavicama, smatra se da je najzaslužnije viktorijansko razdoblje.

U to konzervativno i vrlo zatvoreno doba, posebno kad je reč o emocijama koje su se potiskivale, teško se komuniciralo. Intimne poruke teško su se prenosile, ali pridruživanjem značenja pojedinom cvetu otvarao se prolaz u svet tajni, tačnije cvet je nosio poruku za onoga koji ga prima. Najveće se zasluge za moderan razvoj i zapisivanje jezika cveća pripisuju Mari Vortli, Lejdi Montegi, supruzi turskog ambasadora u Engleskoj.

Njena knjižica “Tajni glasnik” bila vrlo popularna u Engleskoj. Ona je skupila dostupna znanja i pridružila ih narodnim verovanjima kako bi stvorila svojevrsni rečnik cveća i poruka koje se njima prenose.

Januar

Cvet rođenih u januaru je karanfil, ali mnogi tu pridodaju i visibabu. Karanfil se može naći u različitim bojama od bele, ružičaste do tamnocrvene, skoro crne, pa nije stoga ne čudi što simbolizuje i različitost. Osim toga, znak je i ljubavi te fasciniranosti. Ime mu dolazi od grčke reči za nebeski cvet. Svetlocrveni karanfili predstavljaju divljenje, a tamnocrveni su znak duboke ljubavi i naklonosti. Beli karanfili predstavljaju čistu ljubav i sreću, a prugasti (šaroliki) simbolizuju tugu što ljubav ne može da se deli .

Purpurni karanfili upućuju na hirovitost. U Francuskoj to je tradicionalni pogrebni cvet, znak saučešća zbog smrti voljene osobe. Prema hrišćanskoj legendi, karanfil se prvi put pojavio na Zemlji kad je Isus nosio krst. Na mestu gde su pale suze Device Marije zbog Isusova stradanja pojavili su se karanfili. Tako je ružičasti karanfil postao simbol majčinske besmrtne ljubavi. Neke od poruka vezanih uz crveni karanfil su: “Srce me boli zbog tebe“, uz ružičasti “Nikad te neću zaboraviti“, uz žuti “Razočarao si me“, a uz šareni “Želela bih da budem s tobom“. Visibaba se pak povezuje s lepotom i nežnošću.

Februar

Cvet februara je ljubičica, sitni cvetak koji proviruje iz lišća i snega. Verovatno su zato simbol skromnosti i tajne ljubavi. Ali one su i simbol hrabrosti jer prva ima hrabrosti suprotstaviti se hladnoći zime. Prema mitologiji, ljubičica osvaja svojim mirisom i lepotom pa je i ružni Hefest pridobio naklonost Afrodite uz pomoć njih.

Također Zevs, vrhovni Bog, napunio je livadu ljubičicama kako bi utešio svoju ljubavnicu Io, koju je zbog Herine ljubomore morao da pretvori u kravu. Prve ljubičice su, prema grčkom mitu, nastale iz krvi Atisa, kog je pogubila moćna boginja Kibela. Smatra se da su latinsko ime Violet dobile od vias (lat. staza) jer rastu uz put. Skrivena značenja su “Uvek ću ti biti verna“  za ljubičastu i “Hajde da pokušamo“ za belu ljubičicu. Simbol su i mlade ljubavi.

Mart

Rođenima u martu sreću će donositi narcisi svih oblika i boja. “Ti si anđeo“ poručuje se ovim cvetom. Narcis je simbol početka, vesnik proljeća. Legenda kaže da je narcis dobio ime prema mladiću Narcisu iz grčke mitologije koji nije želeo da uzvrati ljubav šumskoj nimfi Eho pa je umrla zbog neuzvraćene ljubavi. Bogovi su ga prokleli i Narcis je jednoga dana ugledao svoj odraz na površini jezera i zaljubio se u njega.

I što je više pokušavao da zagrli sebe, poljubi usne koje mu se primiču, to se više razočaravao i patio jer je shvatio da je to nemoguće. Prvi put doživljava gubitak i tugu i umire. Zbog toga narcis simbolizuje simpatiju, predanost, sklonost nekome, ali i preterano žaljenje.

April

Rođeni u aprilu mogli bi se okititi belom radom ili ukrasnim graškom. Ukrasni grašak cveta u kasno proleće i rano leto u pastelnim tonovima. Simbolizuje blaženo zadovoljstvo i sreću. Nežnog je mirisa i odlično se uklapa u svadbe u “vintage” stilu, a pojavljuje se u širokom rasponu boja, pa i više tonova istovremeno, pa je stoga jasno zašto prenosi poruku “Hvala ti na lepo provedenom vremenu“.

Bela rada je simbol radosti, nevinosti, mladosti, razigranosti, ali i rastanka. Njene latice pitaju se voli li nas draga ili ne, pa se tako vežu i uz neizvesnost ljubavi i žudnju. Bela rada će posebno razveseliti one rođene u aprilu jer se onaj koji ih prima odmah oseća posebno.

Maj

Ljiljan je poreklom iz Egipta, a poznat je u svim duginim bojama, međutim u domaćem uzgoju prevladavaju bela, plava i žuta. U narodu je ljiljan poznat kao simbol nade još od iz rimskog doba, znak je telesne nevinosti i čistoće duha kroz monoteističke religije. Ima različita tumačenja: predstavlja hrišćansko Sveto Trojstvo i Devicu Mariju te ima značenje čistote i nevinosti.

Zbog oblika cveta, takođe je i simbol i muške i ženske plodnosti. I đurđevak je cvet maja koji će preneti poruku o ljubavnoj sreći, čistoći i poniznosti.

Jun

Jun je prvi letnji mesec, a idealan dan za rođene u tome mesecu su ruže, koje su baš tada u punom cvatu. Darivanjem kraljice ruža prenosite ideal savršenosti i lepote, a možete ih pronaći u svim bojama, pa od toga zavisi  i njihovo značenje. Kraljica cveća prekrasna je mirisa i boja, od čisto bele pa do tamnocrvene.

Crvena ruža je najpoznatiji simbol ljubavi, strasti i senzualnosti i najjednostavniji način da se kaže: “Volim te“! Bela ruža simbolizuje nevinost, čistoću, poniznost i mladost. Ružičasta je simbol savršene sreće, nežnosti i elegancije, a takođe je i izraz divljenja. Njima prenosite poruke – belom “Dostojna sam te“, “Ti si moja tajna ljubav“ narandžastom, žutom “Nisam te dostojna“, ružičastom “Molim te, veruj mi“.

Jul

Jul je obavijen mirisom letnjeg cveća kokotića (žavornjaka) koji svojom raskošnom lepotom ispunjava letnje livade prepoznatljivom boljom i mirisom. Simbolizuje lakoću i lepršavost. Popularan je među vrtlarima zbog svoje visoke stabljike ispunjene cvetovima.

Tajne poruke: “Radosna sam, srećna“ poručujete belim, “Tako si mi slatko na raspolaganju“ za ljubičasti, a “Nestalnost“ ružičastim. Osim tog cveta, taj mesec voli i vodeni ljiljan kao i lokvanj, koji simbolizuju radost i čistoću srca.

Avgust

Gladiole će biti i idealan izbor za rođene u avgustu i njima se prenosi poruka o ljubavi na prvi pogled. Odlično je to što ih možete pokloniti u boji drage vam osobe jer ih ima raznih boja. Ovaj cvet je ime dobio po gladijatorima.

Simbolizuje snagu, naročito snagu karaktera, te podseća da ona može ići zajedno s lepotom. Potiče iz severne Afrike, a u jeziku cveća takođe simbolizuje sećanje i pamćenje. Ako niste ljubitelj gladiola, možete se odlučiti za razne vrste makova.

Septembar

Rođenima u septembru namenjeni su zvezdani ili dražesni cvetovi slaka koji prenoseći svoje dobre vibracije osobi daju do znanja da postoji neko ko uvek misli na nju. Ali i lepa kata preneće poruke naklonosti i ljubavi i poručiti “Brini se o sebi zbog mene“.

Zbog svojih mnogobrojnih latica, lepe kate deluju raskošno i magično, stoga se ovaj cvet povezuje s magijom, tajanstvenošću i tajnama. Lepe kate simbolizuju strpljivost, otmenost i nežnost.

Oktobar

I u kišnom oktobru možete nekoga razveseliti cvetom. Idealan izbor je cvet nevena koji osobama rođenima u ovom mesecu izražava divljenje i naklonost, ali i radost i skromnost. Ako želite nešto drugo, izvrstan izbor biće i kosmeje.

Novembar

Sjaj hrizanteme donosi radost i svetlo u novembru. Hrizanteme u jeziku cveća simbolizuju saosećanje, prijateljstvo i tajnu ljubav. Mogu biti crvene, bele ili žute.

Ovaj cvet simbolizuje i sunce, ali i prijateljstvo, dobro raspoloženje. Tajno značenje koje prenosite tim cvećem je: “Ti si divan prijatelj“.

Decembar

Bele latice belog narcisa u dom unose lepotu i mir svežeg snega. Beli narcis simbolizuje smirenost. A božur i božićna zvezda ili mlečika koje prenose dobre želje i molbu da se ostane drag i sladak.

“Ti si jedini/jedina za mene“, poruka je koju prenosi božićna zvezda, biljka poreklom iz Meksika i Srednje Amerike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.