U trendu

U kući pronašli umetničko delo koje niko nije video 200 godina (foto)

Platno majstora rokokoa Žan-Onorea Fragonara, koje niko nije video više od dva veka, otkriveno je na istoku Francuske i biće ponuđeno na aukcijskoj prodaji u junu.

Stručnjak aukcijske kuće Encheres-Champagne otkrio je mali ovalni portret Filozofa koji čita na zidu u kući u Eperneu kad je dobio zadatak da kategoriše stvari na tom imanju.

Porodica godinama nije obraćala pažnju na platno, ali stručnjak je otkrio jedva vidljivo umetnikovo ime na poleđini pozlaćenog okvira.

„Uprkos slojevima prašine i požuteloj površini, energija ovoga platna savršeno je prepoznatljiva“, kaže Stefan Pinta iz ekspertske kuće Turquin u Parizu koja je potvrdila autentičnost dela.

Za razliku od senzualnih pastelnih scena koje su obezbedile Fragonarovu slavu kao jednog od majstora slikarstva 18. veka, prigušena slika filozofa koji čita tek je jedan od nekoliko njegovih prikaza starijih muškaraca.

Slika je iz razdoblja 1768.-1770. kad se Fragonar odmicao od prikaza ukradenih poljubaca u vrtovima i istraživao produbljenije teme.

Pinta kaže da se čini da je boja bila oblikovana, a povremeno čak i direktno nanošena prstom.

„Umetnik je bio na vrhuncu talenta. Njegovi pokreti četkicom bili su brzi, precizni i neverovatno izražajni“, rekao je stručnjak.

Vrednost platna procenjuje se na 1.5 do dva miliona evra i biće na prodaji 26. juna u Eperneu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.