U trendu

U Moskvi drastično poskupelo parkiranje, stanovnici smislili genijalno rešenje

Moskva se probila među tržišta s najsnažnijim rastom usluga deljenja automobila u svetu zbog poskupljenja parkinga i manjka parking mesta, koji su prisilili desetine hiljada Moskovljana da nađu povoljnije rešenje za kretanje po gradu.

Moskva ima 12,5 miliona stanovnika, a gradske su vlasti smanjile broj parking mesta kako bi podstakle građane na pešačenje. Paralelno su znatno podigli cene parkiranja u gradu kako bi povećali prihode i smanjili zagušenost saobraćaja.

Moskva spada među saobraćajno najzagušenije gradove u svetu.

Procvat zajedničkih vožnji

Ti razlozi doprineli su povećanju broja zajedničkih vožnji u gradu na minimalno 30 hiljada dnevno u periodu od januara do septembra, podaci su gradskih vlasti.

U američkoj investicionoj banci JP Morgan procenjuju da ih je ove jeseni bilo 60 hiljada dnevno, napominje Rojters.

To je ogroman skok u poređenju sa 45 hiljada vožnji dnevno u celoj 2016. godini.

Moskovsko tržište usluga deljenja automobila spada među najrazvijenije u kategoriji velikih svetskih gradova po broju “deljenih“ automobila i po broju “deljenih“ automobila po stanovniku, pokazuje istraživanje JP Morgana koje je Rojters analizirao.

Prošle je godine u Moskvi razmera “deljenih“ automobila i stanovnika iznosio jedan prema pet hiljada. Vodeću poziciju u svetu drži Vašington s jednim “deljenim“ automobilom na 692 stanovnika, utvrdili su u toj američkoj investicionoj banci.

U međuvremenu se ta razmera u Moskvi smanjila na jedan “dijeljeni“ automobil na 1082 stanovnika, a gradske vlasti procenjuju da će se u sledećih pet godina spustiti na jedan automobil na 500 stanovnika.

15 kompanija specijalizovanih za deljenje automobila

U Rusiji posluje 15 kompanija specijalizovanih za usluge deljenja automobila, uključujući Delimobil, Yandex.Drive, BelkaCar i YouDrive.

Mnogi Rusi i dalje automobil smatraju statusnim simbolom i znakom uspeha, što je nasljeđe iz doba Sovjetskog Saveza, konstatuje Rojters. Sve veća popularnost usluge deljenja automobila u poslednje vreme pokazuje ipak da Rusi, posebno u velikim gradovima, gube interes za vlasništvo nad automobilom.

Istraživanje Goldman Sachsa upućuje na zaključak da uzlet usluga deljenja automobila ne bi trebalo da smanji prodaju automobila jer je rok trajanja “deljenih“ automobila 3,5 puta kraći od onih u privatnom vlasništvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)