U njemu ima više bakterija nego u WC šolji: Ovakvo piće nikada ne naručujte u kafiću tokom leta

Kada sledeći put poručite piće sa ledom, razmislite da li je to dobra ideja.

Sprovedena istraživanja o kvalitetu leda pokazala su da je čak 77,2 odsto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je poreklo fekalno. Reč je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospele zbog prljavih ruku. Samim tim, najveća zabluda koja vlada kod ljudi jeste ta da na ledu ne mogu da se zadrže bakterije.

Led u kafićima i restoranima brze hrane je najveće leglo bakterija i u proseku ih ima više nego u WC šolji, što je posledica retkog čišćenja ledomata. Svakako, nijedan od uzoraka ne predstavlja pretnju za zdravlje. Još jedno istraživanje je pokazalo da se najviše bakterija krije u čaši vode ili gaziranom soku sa kriškom limuna. Istraživači su testirali 76 krišaka limuna iz 21 restorana i otkrili su da je 70 odsto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.

Iako ovo nije najobuhvatnije istraživanje na ovu temu i sami možete da primetite da je kriška limuna koju dobijate u čaši već unapred isečena, a da se te kriške drže u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi, što je ujedno i idealno okruženje za bakterije. Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija, ali je otkrilo da ove bakterije ne mogu da prežive i razmnožavaju se u alkoholnim pićima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.