Stanovnici ove evropske zemlje imaju najviše šanse da dožive 100 godina!

Francuzi imaju najveće šanse u Evropi da postanu stogodišnjaci, navodi se u istraživanju koje je danas preneo radio Frans enfo (France Info).

Broj Francuza koji je napunio 100 godina porastao je za osam odsto u odnosu na 1970-te godine, pokazalo je to istraživanje.

U Francuskoj trenutno ima 30.000 stogodišnjaka od kojih polovina živi u svom domu ili kod nekog člana porodice i to zahvaljujući ishrani i podneblju.

Od ukupnog broja stogodišnjaka, 86 odsto su žene. U prednosti da dožive 100 godina su oni sa diplomom visokog obrazovanja, jer su takve osobe imale bolje radne uslove i manje su radile fizičke i teške poslove.

Statistička verovatnoća da se postane stogodišnjak veća je u Francuskoj nego drugde u Evropi. Na rang listi je Francuska prva, ispred Španije, Italije, Švajcarske i Portugalije, čak i ispred Norveške, Švedske, Holandije ili Velike Britanije.

Francuska se nalazi iznad evropskog proseka po očekivanom životnom veku, posebno za žene, ali i za muškarce. Prosečni vek za žene je 85 godina, a za muškarce 79 godina. Dugovečnost se objašnjava i umerenom klimom i navikama u ishrani, koja je raznovrsna i uravnotežena.

Na globalnom nivou, Japanci su kao Francuzi najdugovečniji jer u Japanu stanovnici imaju prilično aktivan način života i uravnoteženu ishranu, dodaje se u istraživanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.