U trendu

U poslovne poruke ubacujete emotikone? Odmah prekinite s tim

Ukoliko volite da u ozbiljnijoj, poslovnoj komunikaciji s nekim koristite emotikone, popularne „emođije“, ta navika neće vas predstaviti u lepom svetlu.

Naime, slanje emotikona koji se smeje, plazi jezik ili emotikon anđela na poslu može potkopati razmenu informacija ili pokazati da ste profesionalno nesposobni i neozbiljni, tvrdi nova studija istraživača na Univerzitetu Ben-Gurion u Izraelu.

„Naša istraživanja po prvi put dokazuju da, u odnosu na stvarne osmehe, emotikoni ne povećavaju percepciju topline i zapravo smanjuju percepciju kompetencije. U formalnom poslovnom dopisivanju putem i-mejla, emotikon koji se smeje nije osmeh“, rekla je doktorka Ela Gilkson.

Istraživači su sproveli niz eksperimenata s 549 učesnika iz 29 zemalja, a članak je objavljen u časopisu Social Psychological and Personality Science.

Učesnici istraživanja su procenjivali toplinu i stručnu osposobljenost na osnovu poslovnih i-mejlova koje su dobijali od stranaca.

Neki su sadržavali emotikone, neki nisu. Utvrđeno je da emotikoni koji se smeju nisu imali uticaja na percepciju topline ljudi kao i da su smanjivali percepciju kompetencije, prenosi Klix.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar