U zatvoru proveo 44 godine zbog zločina koji nije počinio: Sada dobija „sramnu“ odštetu

Roni Long optužen je 1976. godine za zločin koji nije počinio, osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, a iza rešetaka je proveo 44 godine. Prošle godine utvrđeno je da je sve vreme govorio istinu, međutim, sada ima novu muku – bori se protiv presude koja mu je dodelila odštetu od 750.000 dolara.

Afroamerikanac je optužen da je silovao belkinju, a porota ga je odmah proglasila krivim za provalu i silovanje, pa je osuđen na doživotni zatvor, piše „Si-En-En“.

Na presudu se žalio nekoliko puta, ali su njegove žalbe odbijane. U decembru prošle godine guverner Severne Karoline ga je pomilovao jer su sudovi utvrdili da je greškom osuđen.

Sudija žalbenog suda Stefani Taker je istakla da je zabrinjavajući i upečatljiv obrazac kojim je policija namerno uskraćivala materijalne dokaze.

Zakon nalaže da se 65-godišnjem Longu mora da plati po 50.000 dolara za svaku godinu koju je proveo u zatvoru, ali je taj iznos ograničen do 750.000 dolara. U njegovom slučaju to znači da mu je isplaćena suma za 15 godina provedenih u zatvoru.

Džejmi Lau, njegov raniji advokat, izjavio je da je Long zahvalan za dobijeni novac, ali da je on neprimeren za 44 godine uskraćene slobode. Napomenuo je da su mu oba roditelja preminula dok je bio u zatvoru, a da je njegov sin živeo bez oca.

Lau misli da je Long zaslužio mnogo više nego što je dobio kao odštetu. Long se nada da će dobiti ono što smatra da zaslužuje verujući da je namerno osuđen i pritvoren.

Nije želeo da imenuje osobe koje mu pomažu u ovoj pravnoj borbi i tvrdi da trenutno nema pravnog zastupnika. Ukazao je na to da se njegov problem mora rešiti, jer smatra da se to može desiti nekom drugom.

Lau je podsetio da Long nije jedini kojem se ovo desilo. Kako je kazao, najmanje još dvojica muškaraca su oslobođena nakon 44 godine provedene u zatvoru, jer su bili nevini.

Pozvao je na preispitivanje mehanizma odštete misleći da guverner ne bi trebalo da ima puna ovlašćenja nad tim ko treba da je dobije, a ko ne. Poručio je da svi moraju imati jednake mogućnosti da budu obeštećeni.

Long je kupio automobil iz snova – „kadilak“. Ovo je prvi automobil koji poseduje nakon 50 godina i zajedno sa suprugom planira da kupi porodični dom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.